JP Ceste FBiH
0

"SCT-BBM nema obligacione odnose niti ugovor sa nama"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povodom medijskih nastupa predstavnika Skupštine povjerilaca firme SCT- BBM d.o.o. Sarajevo, JP Ceste Federacije BiH saopćilo je danas da ne osporava prava podizvođača za naknadu potraživanja, u skladu sa zakonom i kreditnim sporazumima i podržava podizvođače da ostvare svoja prava, ali napominje da su oni ugovorili radove sa SCT -BBM koja sa JP Direkcijom cesta FBiH nema nikakve obligacione odnose, niti ugovor, nego su samo porezni zastupnici SCT Ljubljana.

"Poduzeća koja su obavljala radove, pružala usluge, te davala zajmove SCT- BBM Sarajevo i koja imaju potraživanja od navedenog preduzeća su ispostavila zahtjev JP Ceste FBiH za direktno plaćanje, što nije moglo biti prihvaćeno", stoji u saopćenju.

Skupština povjerilaca, kako se dodaje, priprema tužbu protiv JP Ceste FBiH, s kojom preduzeća udružena u Skupštinu povjerilaca nemaju obligacione odnose.

"Napominjemo da smo sve kvalitetno izvedene i od Nadzora ovjerene radove platili SCT-u, pa u slučaju presude - država bi iste radove morala platiti dva puta. Zastupamo dosljednu primjernu odredbi ugovora i međunarodnih kreditnih sporazuma, a nikako ne osporavamo prava domaćih preduzeća koja imaju osnovana potraživanja od SCT- BBM da ostvare svoja pravo u skladu sa zakonom",ističu iz JP Ceste FBiH.

JP Ceste FBiH podsjećaju da je SCT dd Ljubljana (obzirom da se radi o stranoj kompaniji koja nije registrovana u BiH) imenovala kompaniju SCT- BBM d.o.o. Sarajevo kao svog poreznog zastupnika u BiH, o čemu je doneseno rješenje Uprave za indirektno oporezivanje i upis u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza.

SCT-BBM je kompanija u mješovitom, bh. i slovenskom vlasništvu, registrirana po bh. zakonima, stoji između ostalog u saopćenju.