BiH
0

Schwendiman o katalogu ratnih zločina

FENA
Katalog ratnih zločina, na kojem je ured Tužilaštva BiH radio više od godinu dana, identifikuje oko 14.000 incidenata, situacija ili događaja koji bi mogli biti ili su već predmet istraga.

David Schwendiman, šef Odjela za ratne zločine i zamjenik šefa Tužilaštva BiH kaže da nije moguće na osnovu ovog broja incidenata govoriti o broju eventualnih počinilaca ili naredbodavaca koji će biti procesuirani, javio je danas BIRN Justice Report.

“To ne znamo i nećemo znati sve dok ne počnemo istrage o incidentima”, kaže Schwendiman, dodajući da u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći koliko je istraga u toku, ali najavljuje da će biti novih optužnica do kraja godine.

Katalog ratnih zločina - ili, kako ga interno u Tužilaštvu nazivaju, "Yellow pages" - omogućava, kaže Schwendiman, "da vidimo što se desilo, kakva je bila situacija, o kojem događaju je riječ i u kojem regionu".

"Katalog nam daje mnogo bolju ideju o tome kako su bili rasprostranjeni događaji. I ne želim reći da je jedna stvar važnija od druge. Kada je bilo ko ubijen, mučen, protjeran, kada je srušena crkva i džamija, sve je to jednako važno. Mi imamo veliko suosjećanje prema svima koji su to prošli, ali ne možemo uraditi sve", kaže Schwendiman u intervjuu za BIRN.