BiH
0

Schwarz-Schillng: Pozivnica za pridruženje PfP-u veliki dan za BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling čestitao je BiH na pozivnici da se pridruži NATO-vom programu Partnerstvo za mir, saopćeno je iz OHR-a.

Presretan sam što su lideri NATO-a na svom samitu u Rigi odlučili da pošalju pozivnicu BiH da se pridruži programu Partnerstvo za mir. Ovo predstavlja nagradu za godine uspješnog rada i odraz je onoga što je zemlja postigla u reformi svojih odbrambenih struktura, smatra Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik je pohvalio političku i profesionalnu opredijeljenost ključnih osoba u svim nivoima odbrambenih institucija zemlje, pod vodstvom ministra odbrane Nikole Radovanovića. Također, on čvrsto vjeruje da evro-atlantska integracija predstavlja ključ budućnosti kako BiH, tako i šireg regiona.

-Ovo je veliki dan za BiH, jer predstavlja prvi korak prema članstvu u NATO-u, rekao je Schwarz-Schilling, dodajući kako u isto vrijeme članstvo u Partnerstvu za mir sa sobom donosi nove odgovornosti po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom.

Ovaj zahtjev neće nestati i stoga visoki predstavnik očekuje da će BiH nastaviti da surađuje sa Haškim tribunalom, kao i sa Evropskom unijom i NATO-om, kako bi osigurala hapšenje osumnjičenih osoba koje se nalaze na slobodi.

Partnerstvo za mir je 1994. godine osnovao tadašnji generalni sekretar NATO-a, pokojni Manfred Woerner koji je bio kolega Christiana Schwarz-Schillinga u njemačkoj vladi tokom 1980.-tih i njegov bliski prijatelj.

Partnerstvo je bilo - i ostalo - veoma inovativan program stvoren u cilju omogućavanja suradnje sa zemljama partnerima, kako bi se proširilo područje mira i stabilnosti u Evropi.