BiH
0

Schwarz-Schilling: Vrijeme je da reforma ustava ponovo bude pokrenuta

FENA
Bosni i Hercegovini je potreban institucionaliziran i transparentan proces ustavne reforme, piše danas u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling.

U članku objavljenom u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, Schwarz-Schilling izražava nadu da će nakon razgovora sa stranačkim liderima biti moguće pokrenuti “proces čiji će vrhunac biti postizanje sporazuma koji će uspješno izbalansirati interese svih naroda u BiH i pomoći da se ubrza proces evroatlantske integracije BiH”.

-Zadovoljan sam što mogu reći da je većina stranačkih lidera bila konstruktivna u ovim razgovorima i da su pokazali spremnost da se odmaknu od jednostranih izjava i izjava u medijima koje privlače pažnju kako bi se angažovali na praktičnom dijalogu u okviru institucionalizovanog procesa reforme ustava, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Napominjući kako BiH ima posebno složen ustavni aranžman, Schwarz-Schilling navodi kako je postojeća organizacija dogovorena u Daytonu tokom mirovnih pregovora nakon gotovo četiri godine rata i sastavni je dio Mirovnog sporazuma.

On ističe da je Mirovni sporazum pomogao da se okonča rat, zemlji omogućio da u proteklih 12 godina postigne napredak i uspostavi mir i sigurnost, ali je istovremeno napravio komplikovanu i neefikasnu strukturu koja će sve više ometati budući razvoj ove zemlje.

-Sada kada se proces implementacije mira, a s njim i institucija visokog predstavnika postepeno približavaju kraju, a evroatlantske integracije predstavljaju ključni zadatak, vrijeme je da se izvrši reforma ustava i kreira stabilna, samoodrživa i efikasna državna struktura, piše Schwarz-Schilling.

On navodi kako tzv. aprilski paket i dalje ostaje predmet razmatranja, te ukoliko bude usvojen u sadašnjoj ili revidiranoj formi predstavljao bi važan korak naprijed. Međutim, to ne bi bio kraj ovog procesa nego njegov početak.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU objasnio je da su druge zemlje koje su provele uspješnu reformu ustava obično uspostavljale komisije i skupove o reformi ustava kako bi osigurale institucionalni okvir za nju.

On je mišljenja da bi se taj proces trebao odvijati u okviru institucija ove zemlje, prvenstveno u parlamentu, te da ga trebaju voditi političari BiH uz doprinos cjelokupnog bh. društva, uz posredovanje i pomoć međunarodne zajednice.

-Međunarodna zajednica, naročito EU i SAD, spremne su da pruže pomoć davanjem odgovarajućih smjernica, ali u konačnici ovu reformu moraju voditi i o njoj postići sporazum politički lideri BiH, navodi Schwarz-Schilling.

Dodaje kako će to zahtijevati konstruktivan angažman i spremnost da se postignu kompromisna rješenja.