BiH
0

Schwarz-Schilling: Vlada FBiH mora pokazati da je spremna preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje

FENA
Vaša vlada, kao i drugi u Bosni i Hercegovini, mora pokazati da je spremna preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje. Europska unija i šira međunarodna zajednica su tu da vam pomognu, ali odgovornost za reforme leži na vašoj vladi i institucijama.

Ove riječi je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije Christian Schwarz-Schilling uputio Nedžadu Brankoviću, s kojim se susreo prvi put danas nakon što je Branković stupio na funkciju federalnog premijera, saopćeno je iz OHR-a.

U razgovoru je ukazano na to da je Vlada FBiH na samom početku mandata suočena s pitanjima koja su od ogromnog značaja za cijelu zemlju: reformom policije, koja je uvjet za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te ustavnom reformom i ispunjavanjem preuzetih obaveza kako bi se osigurao održiv povratak u Srebrenicu i druga područja zemlje.

Posebno je bilo riječi o općenitim ekonomskim pitanjima u FBiH.

Schwarz-Schilling je kazao da je viđenje javnosti takvo da Federacija nazaduje ekonomski u odnosu na Republiku Srpsku te da je Udruženje poslodavaca BiH takvu zabrinutost izrazilo prije nekoliko sedmica.

Naglašeno je da "restrukturiranje privrede Republike Srpske i program privatizacije, kao i inicijativa 'giljotina' za uklanjanje birokratskih prepreka odaju utisak da Republika Srpska postaje bolje mjesto za poslovanje od FBiH".

“Bez obzira da li je to tačno ili ne, to su ipak pitanja kojima se premijer i njegova vlada moraju hitno pozabaviti”, poručio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Kao dio utvrđivanja uspješne strategije ekonomske reforme Schwarz-Schilling je pozvao Brankovića da učestvuje na konferenciji “Koalicija za zapošljavanje”, čije održavanje je planirano 12. juna. Cilj konferencije je da ekonomska pitanja uvede u glavne tokove političke debate i formira koaliciju za unapređenje poslovnog okruženja. Učesnici u njenom radu su državni i entitetski premijeri, ministri finansija, poslovni ljudi i socijalni partneri u cilju vođenja razgovora o Povelji za zapošljavanje, koja će sadržavati temeljne aktivnosti što će ih vlade realizirati u sektoru razvoja poslovanja.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio zadovoljstvo što se na čelu Vlade FBiH nalazi "mlad i dinamičan premijer”.