BiH
0

Schwarz-Schilling u posjeti Foči

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling boravi danas u posjeti Foči, gdje se susreo s općinskim načelnikom Zdravkom Krsmanovićem.

Načelnik Krsmanović izvijestio je Schwarz-Schillinga o naporima ove općine u privatizaciji, turizmu i ekonomskom razvoju.

Krsmanović je visokom predstavniku objasnio da Foča treba snažniji angažman Vlade RS-a i državne vlade, jer neki problemi ne mogu biti riješeni na općinskom nivou.

Schwarz-Schilling je pitao načelnika za aktivnosti Općine u oblasti ekonomskog razvoja i davanja šanse mladima te rekao da Općina mora precizno definirati svoje potrebe.

Nakon susreta s načelnikom Krsmanovićem, visoki predstavnik će održati okrugli sto s predstavnicima organizacija civilnog društva u Foči o obrazovanju, zdravstvu, omladini, radu, povratku izbjeglica i drugim temama.

Schwarz-Schilling će, također, gostovati uživo u kontakt emisiji Radija Foča te posjetiti EUFOR-ovu LOT kuću u ovom gradu.

Na kraju će visoki predstavnik posjetiti općinu Foča/Ustikolina, gdje se provodi projekt za povratak izbjeglica koji podržava njemačka nevladina organizacija Freundschaftsbruecke.