BiH
0

Schwarz-Schilling u New Yorku o ustavnim reformama i decertifikovanim policajcima

FENA
Christian Schwarz-Schilling danas boravi u New Yorku gdje će se prvi put obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u svojstvu visokog predstavnika za BiH, saopštio je utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Oleg Milišić.

On je kazao kako će Schwarz-Schilling tokom obraćanja Vijeću sigunosti istaknuti nužnost usvajanja ustavne reforme u BiH, te naglasiti da će usvajanje predloženih ustavnih amandmana poslati značajan signal o spremnosti zemlje da se reformiše na putu ka Evropi i da bolje služi svojim građanima.

"Ne ustavnim reformama predstavljaće značajan nazadak za BiH. Visoki predstavnik će izjaviti kako se obavezao na preuzimanje aktivnije uloge u drugoj fazi, ali će primijetiti kako se druga faza može graditi samo na uspješnoj prvoj fazi", izjavio je Milišić.

Takođe je saopštio kako će visoki predstavnik izraziti svoju odlučnost da se pitanje decertifikovanih policajaca u BiH riješi prije okončanja mandata OHR-a. On će, ipak, primijetiti kako se ta situacija ne može riješiti bez podrške UN-a, kazao je.

Kako je istaknuo Milišić, Schwarz-Schilling će takođe dati punu podršku pristupu bh. vlasti tom problemu, te izraziti podršku EU na rješavanju tog pitanja.

"Ne možemo propovijedati principe vladavine zakona, odgovornosti za reforme i rukovođenje, a istovremeno se suprotstavljati tim principima vlastitim djelovanjem", citirao je Milišić Schiilngove riječi iz obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik sutra će otputovati u Washington gdje će se sastati sa zvaničnicima Svjetske banke i američkog State Departmenta.