BiH
0

Schwarz-Schilling: Srebreničani s pravom zahtijevaju pravdu, OHR sazvao sastanak

FENA
Srebreničani s pravom zahtijevaju pravdu, te da državni i entitetski organi ispune svoje obaveze kako bi im se pomoglo da unaprijede životne uvjete, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni, naglašavajući da će međunarodna zajednica biti uz njih u insistiranju na ovim zahtjevima.

Iako se ničim ne može ublažiti tuga tih ljudi koji i danas pate zbog genocida, to ne znači da sada trebamo dići ruke kao da smo bespomoćni, napisao je Schwarz-Schilling u članku objavljenom danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

-Pravda za žrtve dolazi na prvo mjesto, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

On ističe kako sudovi imaju dužnost da utvrde da li su pojedinci imenovani u izvještaju Radne grupe za Srebrenicu krivi za ratni zločin ili ne. Ta aktivnost mora biti provedena veoma hitno, prvo za uposlenike državnih i entitetskih institucija, a onda za ostale pojedince s ove liste.

Navodeći kako je Srebrenica primila značajnu pomoć i investicije koje su imale za cilj oživljavanje ekonomske infrastrukture, Schwarz-Schilling je istakao da sada akcent mora biti stavljen na učvršćivanje i njegovanje prvih rezultata ekonomskog oporavka.

-Niko ne bi trebao potcjenjivati legitimnost ili efikasnost praktičnih koraka u oživljavanju industrije, poljoprivrede i infrastrukture u Srebrenici. To nije flaster za otvorenu ranu, to je potreban temelj za dug i spor proces obnove, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Reagujući na pozive da se Srebrenici dodijeli poseban ustavni status, Schwarz-Schilling je naglasio da se na ovom i drugim ustavnim prijedlozima može raditi samo putem konsenzusa.

-Princip konsenzusa je u BiH održavao mir u posljednjih dvanaest godina i od njega se neće odustati, naglašava visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Umjesto što iskorištavaju tugu preživjelih za ostvarenje svojih sopstvenih ciljeva i ne shvataju posebnu obavezu koju imaju u pogledu Srebrenice, političari se moraju usredsrijediti na praktične korake u cilju ubrzanja pravde i unapređenja kvaliteta života u Srebrenici i okolnim područjima.

OHR je sazvao sastanak naredne sedmice na kojem će okupiti sve relevantne agencije kako bi se osiguralo da ovi praktični koraci budu poduzeti.

-Konačnim bacanjem mreže na počinioce zločina koji su i dalje na slobodi i unapređenjem uvjeta na terenu, organi vlasti će početi realizirati ogromnu i goruću obavezu prema žrtvama genocida. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da osiguramo da se to uradi, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.