BiH
0

Schwarz-Schilling: Slučaj "Sejdić-Finci" je prioritet

FENA
Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH razgovorali su danas s bivšim visokim predstavnikom u BiH dr. Christianom Schwarzom-Schillingom i direktoricom Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sabinom Wolkner.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović je rekao da je dr. Schwarz-Schilling već dobro poznat bh. javnosti i da kao osoba s dugim parlamentarnim, ministarskim i iskustvom u medijaciji, predstavlja dragocjenog sagovornika.

Džaferović je, također, istakao da će Komisija nastaviti već postojeću, dobru saradnju s Fondacijom Konrad Adenauer, naglasivši da je ova fondacija prva organizirala konferenciju povodom presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, u predmetu "Finci-Sejdić".

Dr. Schwarz-Schilling je istakao da je u brojnim zadacima koji se nalaze pred Komisijom, jedan od prioriteta implementacija presude "Finci-Sejdić" i usklađivanje Ustava BiH s evropskim standardima.

"U procesu ustavnih reformi, koji je već stara tema, važno je zadržati konstruktivnu kulturu diskusije i spremnosti na konsenzus o spornim pitanjima. U svemu tome najznačajniji zadatak poslanika je da služi narodu i koristi vlastitu savjest kao najvišu instancu prilikom donošenja odluka", naglasio je.

Nakon kraćih obraćanja članova Ustavnopravne komisije, Sabina Wolkner se osvrnula na važnost parlamentarne skupštine kao mjesta na kojem se trebaju donositi odluke.