BiH
0

Schwarz-Schilling: Proces tranzicije treba trajati duže nego što je planirano

FENA
Predstavljanje odgovornosti lokalnih organa vlasti nije jednostavan zadatak i on nosi određene rizike, međutim, time se izbjegavaju kratkoročna rješenja u nastojanju da se uspostavi istinska i dugoročna stabilnost, napisao je visoki predstavnik i Christian Schwarz-Schilling u članku koji je danas objavljen.
  • U definiranju pravog kursa ka održivoj i funkcionalnoj BiH potrebno je napraviti razliku između onoga što može uspješno funkcionirati u BiH i onoga što ne može funkcionirati”, napisao je Christian Schwarz-Schilling u “Wall Street Journalu”, vodećem poslovnom dnevnom listu u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je tiraž veći od dva miliona primjeraka, a ima i svoja azijska i evropska izdanja.

  • Također je potrebno promijeniti način razmišljanja u Bosni i Hercegovini, ali i u okviru međunarodne zajednice, smatra on.

Visoki predstavnik je u ovom članku objasnio zašto vjeruje u politiku odgovornosti lokalnih organa vlasti i zašto smatra da bi tranzicija trebala trajati duže nego što je to prvobitno planirano.

  • Prije godinu dana, na početku moga mandata na mjestu specijalnog predstavnika Evropske unije i visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, mislio sam da je izgradnja države u ovoj balkanskoj zemlji došla do prekretnice i da “kvazi- protektorat” više nije održiv, napisao je Christian Schwarz-Schilling.

  • Stoga sam tvrdio da je, više od deset godina nakon kraja rata, vrijeme da građani ove zemlje i njihove izabrane vođe preuzmu punu odgovornost za sopstvenu sudbinu.

Visoki predstavnik je naveo tri razloga za ovakav pristup. Prvi je filozofski, drugi je praktičan, a treći je rezultat uvjeta koje je definirala Evropska unija.

Prvo, visoki predstavnik je napisao da smatra da se bh. građani pogrešno procjenjuju zbog nedostataka koje su njihovi lideri pokazali u određenim momentima u prošlosti.

  • I dalje smatram da bi izdašno korištenje bonskih ovlasti bilo kontraproduktivno. Na taj način i dalje bi se održavala štetna kultura ovisnosti a domaći akteri bili bi onemogućeni da izgrade autentičan, izvoran poslijeratni politički konsenzus.

Drugo, Christian Schwarz-Schilling je objasnio da ne bi bilo moguće utvrditi koji su aspekti izgradnje države postali samoodrživi sve dok sveobuhvanost i intenzitet međunarodnog angažmana zamagljuje istinske jake i slabe strane u domaćem političkom procesu.

  • Bilo je neophodno suzdržati se kako bi se vidjelo može li BiH sopstvenim snagama krenuti naprijed, napisao je Christian Schwarz-Schiling.

Treće, EU, kojoj Bosna i Hercegovina teži da se pridruži, jasno je rekla da će zakone koji su potrebni za integraciju, kao što su zakoni o restrukturiranju policije i javnoj radio-televiziji, smatrati prihvatljlivim samo ukoliko ih donesu nadležni izabrani organi.

  • Te zakone ne može nametnuti visoki predstavnik, napisao je Christian Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je napisao da rezultati ostvareni u prošloj godini variraju.

  • S jedne strane, bosanskohercegovačka ekonomija je u stalnom i mjerljivom porastu. BiH se pridružila Sporazumu o slobodnoj trgovini u srednjoj Evropi (Central European Free Trade Agreement – CEFTA) i postala učesnik NATO-vog programa Partnerstvo za mir. Pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU gotovo su okončani i očekujemo da će u toku ove godine doći i do njegovog potpisivanja, što je prvi korak ka punopravnom članstvu.

S druge strane, manje je ohrabrivao način na koji je vođena predizborna debata. Tokom kampanje koja je prethodila prošlogodišnjim općim oktobarskim izborima lideri političkih stranaka su ponovno zauzeli neke izuzetno nekonstruktivne stavove kakve nismo viđali u proteklih deset godina, uprkos činjenici da su predstavnici civilnog društva jače nego ikada artikulirali svoje stavove i pokušali da fokusiraju pažnju političara na egzistencijalna pitanja kao što su ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i borba protiv siromaštva, napisao je Christian Schwarz-Schilling.

On je također istaknuo da se proces formiranja koalicija na različitim nivoima vlasti odvijao bez pomoći i angažmana međunarodne zajednice.

  • I dalje vjerujem u odgovornost lokalnih organa vlasti, ali isto tako smatram da proces tranzicije treba trajati duže, napisao je Christian Schwarz-Schilling.
  • Postoji izvjesna doza rizika da bi nestabilnost mogla biti «uvezena» iz drugih dijelova regiona. Postoji i rizik od stvaranja interne političke paralize. Lokalnim organima vlasti je potrebno više vremena za prilagođavanje, a međunarodna zajednica morat će pokazati više strpljenja. Zbog toga još nije došlo vrijeme za ukidanje bonskih ovlasti. Ukoliko ove ovlasti budu prisutne, kao rezerva, i ukoliko se budu povremeno upotrebljavale one i dalje mogu biti koristan instrument protiv političke destabilizacije, zaključuje Christian Schwarz-Schilling.