BiH
0

Schwarz-Schilling pozdravio UN-ovo rješenje o decertificiranim policajcima

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling pozdravio je danas pismo predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a vezano za dugogodišnje pitanje policajaca u Bosni i Hercegovini kojima 2002. godine Međunarodne policijske snage UN-a (IPTF) nisu dodijelile certifikate.

Ovo je najbolje moguće rješenje, smatra Schwarz-Schilling.

Pismo koje je uputio predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a znači da bivšim policajcima više nije zabranjeno da se prijavljuju za poslove policajaca ukoliko ispunjavaju uvjete navedene u pismu Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući konkretne osnove i procedure zapošljavanja sadržane u postojećem Zakonu o policijskim službenicima BiH.

Od kada je stupio na dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Christian Schwarz-Schilling je iznalaženje rješenja za ovo pitanje odredio kao prioritet, navedeno je u saopćenju OHR-a, uz podsjećanje da je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU radio zajedno s organima vlasti BiH te više puta skretao pažnju Ujedinjenim narodima da moraju djelovati u pogledu tog pitanja.

Pored posjeta koje je obavio visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, timovi Ureda visokog predstavnika i Ureda specijalnog predstavnika EU su tri puta posjetili New York u 2006. i 2007. godini kako bi pomogli postizanju rješenja. Schwarz-Schilling je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na njenom konstruktivnom angažmanu radi razrješenja ovog pitanja pod njenim predsjedavanjem Vijećem sigurnosti UN-a. Također je naglasio konstruktivnu ulogu koju su odigrali organi vlasti BiH.

Ujedinjeni narodi su sada potvrdili kako su organi vlasti Bosne i Hercegovine spremni preuzeti zadatak u osiguranju da policija u ovoj zemlji ispunjava najviše profesionalne standarde, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. "Ovo pitanje sada može biti riješeno na način koji nije u suprotnosti s obavezama koje Bosna i Hercegovina ima u skladu s međunarodnim zakonom", dodao je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je također konstatirao da je komesar za ljudska prava Vijeća Europe izrazio svoju podršku ovom rješenju. On je pozdravio pomoć koju je od decembra pružilo Vijeće Europe i zahvalio komesaru Hammarbergu na značajnim naporima koje je uložio radi postizanja rješenja.

Na kraju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pohvalio rad i odlučnost koju su pokazali decertificirani policajci.

"Pomogli ste da se pokrenu i vlasti ove zemlje i Ujedinjeni narodi", kazao je.

Christian Schwarz-Schilling je zatražio od relevantnih organa vlasti BiH da rad na ovom pitanju nastave hitno i u skladu sa smjernicama datim od Vijeća sigurnosti UN-a.

OHR smatra da Republika Srpska, Distrikt Brčko i kantoni: Posavski; Hercegovačko-neretvanski; Zapadnohercegovački i Livno miraju usvojiti zakonske odredbe kojima će biti ispoštovani uvjeti koje je postavilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Državni nivo, Federacija BiH i ostalih šest kantona imaju na snazi zakone o policijskim službenicima koji ispunjavaju osnove i procedure zapošljavanja što ih zahtijeva Vijeće sigurnosti UN-a, ali koji zahtijevaju određena prilagođavanja kako bi se omogućilo zapošljavanje policajaca na upražnjene pozicije, navedeno je u saopćenju OHR-a.