BiH
0

Schwarz-Schilling: Političarima koji ponavljaju nemoguće zahtjeve prijeti neuspjeh

FENA
Sposobnost da se razumije šta drugi žele i da se pronađu kreativna rešenja i tako pomire različite težnje predstavlja osnovni uvjet za prosperitet i sigurnost na Zapadnom Balkanu i za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, napisao je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling u članku objavljenom danas u Euroblicu.
  • Nije potrebna posebna mudrost da znamo šta želimo – čak i dijete zna šta želi. No, da biste razumjeli šta žele drugi ljudi morate biti maštoviti. Istorija bivše Jugoslavije prepuna je propalih političara koji su znali samo za svoje vlastite želje, napisao je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik je istaknuo da kada čuje da političari ponavljaju svoje nemoguće zahtjeve, zna da im prijeti neuspjeh.

  • Da je taj neuspjeh samo njihov on ne bi bio tako važan. Međutim, nakon toliko patnji i velikog napretka koji je ostvaren u procesu oporavka nakon tih patnji, oni nemaju pravo da još jednom razočaraju svoje građane, napisao je.

Schwarz-Schilling piše da je usmjeravanje isključivo na vlastite težnje znak slabosti. Na taj način se oslobađate obaveze da svoje interese pokušate pomiriti s interesima drugih; prestaje obaveza da se nastoje pronaći rešenja koja će osigurati da obje strane pobjeđuju.

  • Međutim, u uspješnoj demokratiji jedini način da dobijete ono što želite je da osigurate da i drugi dobiju ono što žele, istaknuo je on.

Schwarz-Schilling je ukazao na teatralno političko pozicioniranje tokom proteklih sedmica i zaključio slijedećim riječima: "Nadam se da ćemo u narednim sedmicama vidjeti više snage i više maštovitosti. Uvjeren sam da se tome nada i velika većina građana."