BiH
0

Schwarz-Schilling: Političari u BiH treba da se usredsrijede na praktičnu politiku

FENA
Bosna i Hercegovina bit će bolje mjesto kada se njeni političari usredsrijede na praktičnu politiku, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u članku koji je danas objavljen u "Euroblicu" povodom Dana Evrope.
  • Danas, kada se obilježava 57. godišnjica Šumanove deklaracije kojom je pokrenut proces koji je kulminirao stvaranjem Evropske unije, vrijedilo bi razmotriti kako su osnivači Evropske unije tako veliku ideju pretvorili u stvarnost, piše Schwarz-Schilling, navodeći da su bili izuzetno praktični.

  • Najprije su pažnju posvetili zajedničkoj proizvodnji uglja i čelika. Odlučili su da spriječe novi evropski rat, ali cilj politika koje su provodili u suštini je bio da građanima omoguće konkretne beneficije što je prije moguće, a 1950. godine građanima zapadne Evrope je očajnički bilo potrebno poboljšanje uvjeta života koji su bili jednako teški kao uvjeti u Bosni i Hercegovini danas, nastavlja visoki predstavnik.

U članku objavljenom u najprodavanijem listu u Republici Srpskoj, Schwarz-Schilling sugerira stavljanje akcenta na racionalno organizovane institucije, bolje koordinirano planiranje i upravljanje resursima, jedinstven ekonomski prostor, poboljšanje poslovnog okruženja u zemlji te ozbiljan i održiv proces otvaranja novih radnih mesta.

  • Taj pristup je donio uspjeh Evropi i donijet će uspjeh Bosni i Hercegovini i to je upravo ono što je potrebno da Bosna i Hercegovina umjesto zemlje koja teži članstvu u EU konačno i postane članica Evropske unije, zaključio je on.