BiH
0

Schwarz-Schilling ostaje u BiH

FENA/Sarajevo-x.com
Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling, ostaje i dalje angažiran u BiH. Na današnjoj pres-konferenciji je saopćeno da će Schwarz-Schilling ostati u našoj državi, ali u ulozi profesora na univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology.

Potpisao je ugovor na katedri profesora političkih nauka i međunarodnih odnosa na univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, saopćeno je danas na pres-konferenciji održanoj na ovom univerzitetu.

Schwarz-Schilling će započeti novi angažman 1. oktobra ove godine i bit će redovni profesor s plaćom prema bosanskim standardima, izjavio je na pres-konferenciji Ejup Ganić, direktor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology.

Prema Ganićevim riječima, univerzitet je ponosan što je njegovu ponudu prihvatio čovjek koji ima jedinstvenu kombinaciju iskustva u razvoju informacionih tehnologija i aktivnog angažmana u politici i međunarodnim odnosima. Kao bivši ministar u uticajnom Ministarstvu pošte i telekomunikacija u Vladi Njemačke, Schwarz-Schilling je bio u poziciji da stekne iskustvo o kreiranju svjetske politike.

Stoga se očekuje da će doprinijeti povezivanju različitih oblasti istraživanja unutar ovog univerziteta.

Riječi Christana Schwarza Schillinga su da ostaje posvećen Bosni i Hercegovini, što svi u Evropskoj uniji treba da budu, a novi angažman mu je prilika da pomogne zemlji u jako važnoj oblasti, prenošenjem bogatog iskustva mlađim generacijama.