BiH
0

Schwarz-Schilling: Odluka o zatvaranju OHR-a zavisit će od procjene situacije u BiH i regionu

FENA
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling izjavio je danas kako će odluka o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) u junu zavisiti prvenstveno od procjene sposobnosti institucija vlasti u BiH da preuzmu odgovornost, ali i od situacije u regionu.

On nije mogao precizirati kakva će biti konačna odluka Vijeća za implementaciju mira krajem februara, ali je kazao da će ona biti donesena na osnovu detaljne analize posljedica ove odluke kako za BiH, tako i za međunarodnu zajednicu.

-Ono što nam predstoji je raskršće koje će biti odlučujuće za BiH i njen put prema evroatlantskim integracijama, izjavio je Schwarz-Schilling novinarima uoči seminara "Uloga EU u BiH - doprinos Njemačke", koju je u Sarajevu organizirala Fondacija Konrad Adenauer.

Visoki predstavnik je ukazao na značaj ubrzanja reformskog procesa u našoj zemlji, koji u protekloj godini nije bio na zadovoljavajućem nivou. Poseban akcent je stavio na reformu policije, od koje najviše zavisi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Njegova su očekivanja da će u narednim sedmicama doći do pomaka na ovom planu i da će novoizabrani zvaničnici prevazići postojeće teškoće u vezi s ovom reformom.

Neovisno od zatvaranja OHR-a, Schwarz-Schilling naglašava potrebu reforme ustava, što je pitanje na kojem ključni akteri u našoj zemlji, smatra on, trebaju nastaviti raditi.

On je mišljenja da mladi ljudi u našoj zemlji trebaju uključiti u ovaj, ali i druge značajne procese od kojih zavisi njihova bolja budućnost.

Komandant EUFOR-a u BiH kontraadmiral Hans-Joachim Witthauer govorio je o ulozi i doprinosu snaga EUFOR-a u našoj zemlji, koji predstavlja samo jedan aspekt prisustva EU u BiH.

Uz napomenu da se međunarodno vojno prisustvo u BiH smanjuje, on je naglasio kako će EU u BiH imati onoliko vojnika koliko bude neophodno da se očuva stabilnost i sigurnost.

-I dalje ćemo biti prisutni i primjetni, te ćemo nastaviti efikasno obavljati svoje zadatke, ustvrdio je komandant EUFOR-a.

Povod održavanja seminara u organizaciji Fondacija Konrad Adenauer je predsjedavanje Njemačke EU prvih šest mjeseci ove godine, te pregovori o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Uz predstavnike OHR-a, EUFOR-a i njemačke ambasade, na ovaj skup su pozvani bivši i aktuelni stipendisti ove fonadacije u BiH, te mladi bh. političari. Oni će s ovim predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o ulozi EU i Njemačke u BiH.

Povod održavanja skupa je i dodjela diploma petoj generaciji stipendista Fondacije, te predstavljanje šeste generacije.