BiH
0

Schwarz-Schilling: Neću donostiti odluke umjesto onih koji nemaju hrabrosti da ih sami donesu

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling poručio je danas bh. parlamentarcima da neće donositi odluke umjesto onih koji nemaju hrabrosti da ih sami donesu.

Govoreći na plenanoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, visoki predstavnik je upozorio da parlament mora odlučivati sam, te da on neće intervenirati svaki put kada organi vlasti ne preuzmu odgovornost.

Schwarz-Schilling se u ovom obraćanju osvrnuo na svojih prvih 100 dana na položaju visokog predstavnika, kao i na 100 dana koje su ostale parlamentarcima do narednih općih izbora.

Prema njegovim riječima, puno je razloga zašto bi BiH trebala biti samouvjerena i sposobna da sama odlučuje o svojoj sudbini. Međutim, upozorio je i na tamnu stranu političkog života koju čine nedostatak odgovornosti i političke hrabrosti kod nekih na uticajnim mjestima, zatim korupcija, loše namjere i neki koji odbijaju da interese zemlje stave iznad svojih.

Zato je upozorio da ukoliko dođe do bilo kakve ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti ili ako bi se pojavio bilo kakav dokaz o odbijanju saradnje s Haškim tribunalom, da će svakako iskoristiti svoje pune ovlasti.

Komentirajući nedavno zaustavljeni proces ustavnih reformi, Schwarz-Schilling je odao priznanje većini zastupnika u Predstavničkom domu koji su podržali mjere, te pozdravio napore koje je uložilo šest stranaka s ciljem postizanja sporazuma o paketu reformi.

Ocijenio je da je "te noći izgledalo kao da je ekspresni voz stigao na peron BiH i da je većina ljudi htjela da uđe u voz i brzo krene do sljedećg odredišta".

"Međutim, voz je otišao. Zahvaljujući nekolicini, svi putnici su ostali na peronu", kazao je Schwarz-Schilling, najavljujući da se Ustav mora reformirati, što je većina i dokazala, te da "ćemo se vratiti na ovo pitanje".

Parlamentarci u narednih 100 dana ipak mogu pokrenuti zemlju naprijed. Schwarz-Schilling ih je pozvao da pokažu građanima da su sposobni usvajati zakone koji će pozitivno utjecati na kvalitet njihovog života. Također ih je pozvao da pokažu međunarodnoj zajednici da posjeduju kapacitet da promijene svoju zemlju na pozitivan način, da joj pokažu ne samo da razumiju evropske pravne i tehničke kriterije nego i da im je poznato šta evropski kriteriji zapravo podrazumijevaju.

To podrazumijeva i usvajanje zakona koji će olakšati put ka evropskim integracijama. Pritom je visoki predstavnik posebno naglasio važnost usvajanja zakona o visokom obrazovanju, pozivajući zastupnike da ne blokiraju budućnost mladih.

A u sferi ekonomije rješavanjem samo tri pitanja može se ostvariti značajan napredak koji će se nadovezati na vijesti da se međunarodni kreditni rejting BiH značajno poboljšao. Radi se o zakonu o obligacionim odnosima, zakonu o plaćama i stvaranju centralnog sistema i supervizije banaka.

Posebno je upozorio kako su reforma policijskih struktura i sistema javnog emitiranja od suštinskog značaja za samu strukturu društva, ali i ključni uvjet za uspjeh procesa stabilizacije i pridruživanja s Evropskom unijom.

Kako su to pokazali nedavni primjeri Srbije, te Bugarske i Rumunije, EU nije voljna da prihvati ništa manje od onoga što je jasno definirala kao ključne uvjete.

Zato je Schwarz-Schilling upozorio zastupnike da ne gaje nikakve iluzije - odbacivanje reforme sistema javnog emitiranja ili reforme policije će zaustaviti napredak ka Evropi.

"Nagrada" za rješenje ovih zadataka, smatra visoki predstavnik, bit će glasovi birača te završetak pregovora o Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju do kraja godine.

Glasačima također mora biti jasno da kada izađu na izbore u oktobru, ovaj put neće biti sigurnosne mreže međunarodne zajednice za sljedeću vladu. OHR planira da se zatvori do polovine naredne godine. Zato će izabrani predstavnici imati vodeću ulogu, a glasači će morati žvjeti s njihovim greškama koje budu napravljene nakon toga, poručio je u svom obraćanju pred zastupnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.