BiH
0

Schwarz-Schilling: "Moramo dozvoliti bh. organima da donose odluke"

FENA
Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling juče se prvi put na ovoj funkciji obratio Vijeću sigurnosti UN-a, od kojeg je zatražio podršku u svom radu.

On je ocijenio kako se faza poslijeratne obnove BiH približava kraju, te da je njegov posao da završi ovu fazu i omogući napredak zemlje ka evroatlantskim integracijama. Jedan od njegovih ključnih zadataka u ovom procesu je, kako je kazao, da nadgleda zatvaranje OHR-a i potpunu uspostavu Ureda specijalnog predstavnika EU. Završetak mandata OHR-a će također značiti završetak posebnih izvršnih mjera tzv. Bonske ovlasti.

-Očekujem podršku Vijeća sigurnosti u završetku uspješne tranzicije. Nadam se da do ovoga može doći u prvom ili drugom kvartalu 2007. godine mada će to zavisiti od nekoliko faktora, izjavio je Schwarz-Schilling, dodajući kako uspješna tranzicija zavisi od principa odgovornosti.

Princip odgovornosti se odnosi na potrebu da BiH preuzme potpunu odgovornost kao "normalna" evropska demokratska država, kao i na pristup međunarodne zajednice koji se mora promijeniti kako bi se omogućili razvoj demokratske političke kulture koja će biti dugoročno održiva.

-Sada moramo biti spremni da podržimo ovaj princip našim aktivnostima kao i našim riječima. Ovo može značiti da se moramo povući i dozvoliti bh. organima vlasti da donose odluke, dok smo prethodno djelovali i usmjeravali proces, izjavio je visoki predstavnik.

On je iznio tri prioriteta za BiH u 2006. godini, a to su ustavne reforme, opći izbori u oktobru, te pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom koji su u toku.

Visoki predstavnik smatra kako je sporazum o ustavnim reformama značajan korak u nastojanjima da se BiH učini funkcionalnijom državom. Međutim, to je samo prvi korak, jer je ustavna reforma proces, a ne pojava. Razgovori o daljnjoj ustavnoj reformi će početi nakon oktobarskih izbora.

-BiH će se u sljedećih nekoliko dana pružiti historijska prilika. Odluka bh. parlamentaraca da usvoje ovaj paket bit će važan signal međunarodnoj zajednici i to osobito Evropi o spremnosti ove zemlje da provede reformu na putu ka Evropi i da bolje služi svojim građanima. Važno je da svi shvate o čemu je riječ. ‘Ne’ ustavnoj reformi poslalo bi sasvim drugačiji signal Evropi i ostatku svijeta, upozorio je Schwarz-Schilling.

Također, napominje kako će tokom općih izbora u oktobru Bosanci i Hercegovci po prvi put glasati za lidere koji će imati punu odgovornost za vlast u zemlji. Ubuduće neće biti sigurnosne mreže međunarodne zajednice koja uskače kad se pojave problemi. Na taj način demokratija daje odgovornost u ruke birača BiH.

Visoki predstavnik ocjenjuje i da su organi vlasti BiH imali veoma pozitivan start na početku pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. To šalje pozitivan signal Evropi o tome da je odnos BiH profesionalan i da je ona sposobna da pregovara sa svojim budućim partnerima.

Schwarz-Schilling je najavio kako će se u narednom periodu angažirati sa pojačanom usredsređenošću na pitanjima ekonomije i obrazovanja, smatrajući kako je u ovim oblastima potrebno postići ozbiljan napredak ukoliko zemlja želi ponuditi bolju i prosperitetniju budućnost svojim građanima.

On je izrazio žaljenje što organi vlasti BiH još uvijek nisu riješili pitanje pune saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju kako bi osigurali izručivanje preostalih bjegunaca Hagu, prije svega Mladića i Karadžića. Napredovanje BiH ka programu Partnerstvo za mir i NATO strukturama zahtijeva konkretne rezultate.

-U 2005. godini vidjeli smo dobar napredak. No još uvijek nismo vidjeli takav napredak u 2006. godini. To nije prihvatljivo. Međunarodna zajednica mora zauzeti čvrst stav. Sve dok se ne riješe preostala pitanja saradnje sa Hagom, BiH i drugi u regiji neće moći ući u evroatlanske integracije, istaknuo je visoki predstavnik.

Također, informirao je Vijeće sigurnosti kako je ovog mjeseca poduzeo korake da riješi status zvaničnika koje je visoki predstavnik smijenio sa javnih pozicija. Naveo je kako sada postoje bitni razlozi zbog kojih bi trebalo poništiti odluke o zabrani obavljanja funkcija i zbog kojih bi to trebalo učiniti prije nego što OHR prestane da postoji. Ovo ukidanje se neće odnositi na osobe koje su smijenjene na osnovu neostvarivanja saradnje s Haškim tribunalom, što je obaveza koju BiH još uvijek nije u potpunosti ispoštovala.

-Razvio sam sistem putem kojeg će se vršiti postepeno ukidanje zabrana i koji će paralelno omogućiti vršenje revizije pojedinačnih slučajeva, kazao je visoki predstavnik.

On je zatržio podršku Vijeća sigurnosti i za rješavanje pitanja policajaca kojima je IPTF oduzeo ili nije dao certifikat za rad.

-Želio bih da ovo pitanje bude riješeno prije okončanja mandata OHR-a. U potpunosti podržavam stav koji su u pogledu ovog pitanja zauzeli bh. organi vlasti i slažem se s njima. Takođe sam dobio i punu podršku Evropske unije za moja nastojanja da pronađemo riješenje. Smatram da ova situacija može biti konstruktivno riješena u korist BiH, a zaslugom Vijeća sigurnosti. OHR i EU su spremni sarađivati s UN-om na pokretanju tog procesa revizije u cilju propisnog riješavanja ovog pitanja, naveo je Schwarz-Schilling.

Izrazio je spremnost da u New York uputi stručnjaka koji će, uz predstavnike zemlje koja predsjedava Evropskom unijom i predstavnike Sekretarijata Vijeća, sarađivati s UN-om na uspostavljanju sistema za reviziju.

-Vrijeme je da se ovo pitanje riješi. Ne bismo trebali biti u situaciji u kojoj zagovaramo principe i vladavinu prava, nadležnost za reformu i preuzimanje odgovornosti a da pri tome istovremeno svojim vlastitim aktivnostima činimo suprotno. Apeliram na vas da poduzmete aktivnosti kako bi ovo pitanje moglo biti jednom i zauvijek riješeno, poručio je visoki predstavnik.

Napominjući kako je međunarodna zajednica jasno definirala principe demokratije i vladavine prava te izgradila temelje funkcionalne države, on je ocijenio kako je sada vrijeme da se kormilo prepusti građanima BiH i predstavnicima koje su oni izabrali.