BiH
0

Schwarz-Schilling: Lideri bh vjerskih zajednica trebaju se fokusirati na dijalog

FENA
Situacija u Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir period od proteklih 15 godina, veoma je složena te je za ostvarenje održivog mira i sigurnosti potreban potpun angažman svih segmenata civilnog društva u BiH, poručio je visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling nakon današnjeg sastanka s članovima Međureligijskog vijeća BiH (MRV) u Sarajevu.

Govoreći u kontekstu nedavnih spornih intervjua i novinskih članaka te u svjetlu nedavno objavljenog izvještaja Ombudsmena FBiH, Schwarz-Schilling smatra kako bi se lideri religijskih zajednica u BiH trebali fokusirati na vlastite greške i ispraviti ih u kontaktu s članovima svoje zajednice, umjesto da krive druge religijske zajednice. To je put koji BiH treba zauzeti u budućnosti, a on nikako nije napadanje jedni drugih.

Današnji je razgovor ocijenio veoma produktivnim, a vođen je s fokusom na ulogu različitih religijskih zajednica u BiH.

"Moramo svi zajednički djelovati kako bismo građane ove zemlje i različite zajednice u njoj, poveli na put ka Evropi. Tokom razgovora sam stekao utisak da je stepen međusobnog razumijevanja predstavnika različitih religijskih zajednica u BiH na zavidnom nivou. To se ne bi moglo zaključiti kada čovjek prati izvještavanje određenih medija", poručio je visoki predstavnik.

On je stava kako bi se vjerski lideri, ukoliko među njima postoje različita mišljenja o određenom pitanju, više trebali koncentrirati na međusobni dijalog, nego na dijalog putem medija.

Također, smatra da je od neprocjenjive važnosti iznalaženje prave metodologije u odnosu između MRV-a i medija kako bi ljudi stekli pravu sliku i shvatili da religijske zajednice u BiH nisu ni u kakvom sukobu. U tom procesu uloga MRV-a je zaista velika.

Predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH mitropolit dabrobosanski Nikolaj rad MRV-a ocijenio je zajedničkim i na dobro svih naroda u BiH.

"Naše međureligijsko vijeće je kao jedno srce, jedna duša i u našim odlukama nikada nije bilo razmimoilaženja. To je i zato što smo se uvijek trudili da nosimo terete jedni drugima i da se oslanjamo jedni na druge, što je oduvijek bila tradicija u BiH", istaknuo je mitropolit Nikolaj.

Svako vrijeme, poručio je, ima svoje teškoće, pa tako i naše vrijeme. Ali, s velikim zadovoljstvom možemo reći da je ovo ipak daleko drugačije vrijeme nego ono kada se razgovaralo oružjem. Lakše je bilo početi rat, nego izgraditi mir, smatra Nikolaj.

Mitropolit Nikolaj smatra da će se razmimoilaženja koja trenutno postoje u našoj zemlji prevazići te da će se, naročito među ljudima koji se bave politikom BiH, pronaći zajednički jezik.

Sastanku članova Međureligijskog vijeća BiH prisustvovali su, pored Nikolaja, i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, naibu reis Ismet ef. Spahić te zamjenik predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija, Kože Mjakin.

Vezani članci