BiH
0

Schwarz-Schilling: Iznevjerili smo žrtve genocida

FENA
Čak i nakon proteklog vremena, nemoguće je u potpunosti shvatiti užas onoga što se u Srebrenici dogodilo prije 11 godina, istaknuo je u svom saopćenju za javnost, povodom 11. godišnjice genocida u Srebrenici, visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.

"Svaki put kada pomislim na Srebrenicu moram da se upitam šta smo još mi mogli i trebali uraditi, šta sam mogao i trebao uraditi da bismo spriječili pokolj u gradu koji je bio proglašen sigurnosnom zonom UN-a", kaže se u Schwarz-Schillingovoj izjavi, koju je na konferenciji za novinare u Sarajevu pročitao glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić, budući da visoki predstavnik trenutno nije u BiH.

"Tačno pola stoljeća nakon završetka II svjetskog rata dozvolili smo da se pred našim očima dogodi genocid. Iznevjerili smo žrtve genocida dok su bile žive, a iznevjerit ćemo ih i nakon smrti ako ne osiguramo da ostaci svakog od njih budu sahranjeni dostojanstveno, te da počinioci, svaki od njih, budu izvedeni pred lice pravde", poručio je visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling se nada da će današnja ceremonija u Srebrenici dati neku utjehu prijateljima i porodicama osoba koje će danas biti sahranjene.

"Tuga neće biti manja i žrtve neće biti zaboravljene, ali naša dužnost prema ubijenim osobama je da osiguramo da se iz ove tragedije izvuku pouke", naveo je visoki predstavnik.

On je zato bio dirnut kada je saznao da je Vijeće ministara BiH odredilo 11. juli kao dan žalosti u čitavoj BiH i nada se da će uskoro institucije BiH odlučiti da odrede jedan dan u godini kao dan sjećanja na žrtve u Srebrenici i na sve građane BiH koji su izgubili živote.