BiH
0

Schwarz-Schilling: Izbori su neophodan mehanizam funkcionalnog društva

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling pozdravio je danas odluku Doma naroda Parlamenta BiH o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koja će omogućiti automatsku registraciju birača.

Kako je saopšteno iz OHR-a, sistem poznat kao “pasivna registracija birača” trebao bi pojednostaviti proces glasanja te potaknuti birače da izađu na izbore. Odziv birača na izborima je opadao – od 80 posto 1996. godine do 46 posto u 2004. godini. Situacija je dijelom takva zbog činjenice da za svake izbore birači moraju provjeriti da li su pravilno registrovani.

“Izbori su neophodan mehanizam funkcionalnog demokratskog društva. Ne postoji ništa značajnije od toga da građani imaju mogućnost da ostvare svoje pravo da glasaju i učestvuju u izborima,” izjavio je visoki predstavnik.

Put u Evropu zahtijeva da BiH bude potpuno suverena demokratska zemlja, u kojoj visoki predstavnik neće imati intervencionističke ovlasti. Ova tranzicija je planirana za prvo ili drugo tromjesečje 2007. godine.

“To znači da su oktobarski izbori od suštinskog značaja, jer će biračko tijelo u BiH odlučiti ko će zaista upravljati ovom zemljom,” kazao je Schwarz-Schilling.

Dodao je kako BiH ne može steći svojstva prosperitetne demokratije – odgovorne političare, efikasnu administraciju i zdravu privredu – kroz velikodušnost međunarodne zajednice. Takva svojstva BiH može steći samo kada ih njeni građani budu zahtijevali putem glasačke kutije.

“Moramo osigurati da se ovogodišnja izborna kampanja doista usredsredi na konkretna pitanja i svi akteri u ovoj zemlji, bilo da se radi o građanima pojedinačno, građanskim grupama ili sindikatima na primjer, imaju odgovornost da natjeraju političke stranke da se usredotoče na konkretna pitanja. Političke stranke neće biti odgovorne sve dok ih biračko tijelo ne pozove na takvu odgovornost”, istaknuo je visoki predstavnik.

U OHR-u navode kako je vrijeme koje je potrebno za uvođenje sistema za pasivnu registraciju birača sada od ključnog značaja. Potrebno je ispuniti niz tehničkih preduvjeta, kao što je pronalaženje adekvatnih izvora finansiranja, kupovina i instalacija opreme, zapošljavanje i obuka zaposlenih, te osiguravanje tačnih informacija o biračima, kako bi sistem pasivne registracije birača bio uspostavljen na vrijeme za opšte izbore u oktobru.

Da bi se to ostvarilo bit će potrebna saradnja na svim nivoima vlasti u BiH. Implementacija sistema pasivne registracije birača je od ključnog značaja u narednom periodu, s obzirom da ne postoji alternativni sistem za registraciju birača ukoliko sistem pasivne registracije ne bude implementiran na vrijeme, navodi se u saopštenju.