BiH
0

Schwarz-Schilling: I BiH bi mogla ostvariti brz napredak i dobiti vlastito ekonomsko čudo

FENA
Priključenje Bugarske i Rumunije Evropskoj uniji 1. januara predstavlja ostvarenje dugoročnog političkog cilja za obje zemlje koji većina njihovih građana posmatra kao garanciju budućeg mira i prosperiteta, što bi trebalo djelovati kao poticaj političarima i građanima BiH da provedu reforme neophodne kako bi i ova zemlja veoma brzo krenula istim putem.

Ovo je naveo visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj rubrici.

On smatra da će reforme koje se traže od naše zemlje donijeti stvarne prednosti. Ako se uspješno uvedu temeljite promjene u oblastima ekonomije, pravosuđa, policije, oružanih snaga, sistema javnog emitovanja i drugim sferama kako bi se ispoštovali standardi EU, građani ove zemlje mogu očekivati da će uživati sve one beneficije koje građani EU već uživaju, dodaje on.

Naglašava i da je integracija imala veoma snažan uticaj na sve zemlje koje danas čine EU i da je pomogla da se stvore mir, prosperitet i nove mogućnosti, bez premca.

-Svi mi koji smo lično iskusili najmračnije dane Evrope i od tada poživjeli dovoljno dugo da doživimo da se EU toliko razvije da obuhvati i zemlje koje su nekada bile dio Istočnog bloka, razumijemo kako daleko i kako brzo se društva mogu kretati kada idu pravim putem, napisao je visoki predstavnik.

Kao ilustraciju mogućeg rasta opisao je transformaciju Irske od jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropi u ranim 70-tim do jedne od najbogatijih u kasnim 90-tim godinama prošlog vijeka.

-Ekonomsko čudo u Irskoj je počelo s reformama koje su bile uvjet za članstvo u EU, a intenzivirane su kada su počela pristizati finansijska sredstva EU za modernizaciju infrastrukture u zemlji, nakon čega je uslijedio veliki priliv investicija iz Evrope i SAD-a, naveo je Schwarz-Schilling.

To je model koji, dodao je, sada koriste Bugarska i Rumunija, i koji bi mogla koristiti i Bosna i Hercegovina, koja također može ostvariti brz napredak i dobiti vlastito ekonomsko čudo.

-Ali to će se desiti samo ako izabrani zvaničnici BiH iskoriste naredne mjesece da se usredsrijede na program reformi i osiguraju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je prvi korak na putu ka eventualnom članstvu, smatra visoki predstavnik.