BiH
0

Schwarz-Schilling: Glasači žele rješenja za probleme, a ne fantazije

FENA
Suština predizbornih kampanja do održavanja izbora 1. oktobra nije u ispraznoj retorici već u konkretnim prijedlozima, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni koja je danas objavljena u bh. novinama.

-Političari moraju detaljno objasniti ne samo šta planiraju učiniti već i na koji način. Glasači žele rješenja za probleme, a ne fantazije koje predstavljaju puko gubljenje vremena, napisao je Schwarz-Schilling.

Naveo je kako će kvalitet političke debate u BiH do izbora odrediti šanse ove zemlje i njenih građana za naredne četiri godine, ali i nakon toga. Zbog toga debata ne smije degradirati u ispraznu retoriku.

-Isprazna retorika je pošast koja već predugo hara ovom zemljom. Retoriku ne možete jesti, retorika ne stvara nova radna mjesta, ne popunjava škole kadrovima niti oprema bolnice, i neće osigurati bezvizni režim za putovanja u EU, upozorio je visoki predstavnik.

Naglašava kako su siromaštvo, kriminal i besmislena birokratija ključni problemi koji život u BiH čine nepodnošljivo teškim, te je dodao da "svaki političar koji to ne razumije nema nikakvu vezu sa svojim građanima."

Također, kazao je kako su konkretni prijedlozi jedini osnov za pronalaženje rješenja za siromaštvo, kriminal, te druge pošasti s kojima se svi građani ove zemlje moraju boriti.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je dodao kako političari moraju u toku predizborne kampanje "detaljno objasniti kako planiraju podići životni standard, koje mjere planiraju poduzeti kako bi privukli investicije i stvorili radna mjesta, gdje će pronaći dodatni novac za škole i bolnice, te šta će učiniti da osiguraju članstvo u EU i NATO-u.

On je također pozvao kandidate da obavijeste javnost o stajalištima njihovih političkih stranaka u pogledu ključnih zakona, kao što su o visokom obrazovanju, obligacijama, te o nacionalnom fiskalnom vijeću, od kojih nijedan nije usvojen zbog manipulacija političkih stranaka, navodi se u saopćenju OHR-a.