BiH
0

Schwarz-Schilling: Definiranje specijalnog statusa Srebrenice

FENA
Visoki prestavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling, boraveći danas u Srebrenici, izjavio je da je u razgovoru s članicama Udruženja "Majke Srebrenice", lokalnim vlastima i predstavnicima entitetskih ministarstava dogovoreno da se sačini plan aktivnosti za ovo područje u ovoj i za naredne tri godine kako bi se pomoglo ljudima koji su se vratili u Srebrenicu.

"U tom akcionom planu, koji će sačiniti Općina Srebrenica i proslijediti OHR-u, bavit ćemo se prioritetima kao što su pitanje donacija za obnovu kuća i definiranje specijalnog statusa za ovo područje", rekao je visoki predstavnik.

Bit će prioritetno donošenje Memoranduma o razumijevanju između Elektroprivrede i Vlade RS-a s povratnicima, jer kako je Schwarz-Schilling istakao, sramotno je što još povratničke kuće nemaju električnu energiju i što su troškovi priključaka previsoki.

"Kada je riječ o Memorijalnom centru u Potočarima srećan sam zbog pozitivnih promjena i zbog toga što je dosta toga izgrađeno od mog posljednjeg boravka", dodao je visoki predstavnik.

Predsjednik Izvršnog odbora Fondacije Memorijalnog centra Potočari Beriz Belkić istakao je nakon susreta s visokim predstavnikom, da je dogovoreno da se Fondacija transformiše iz nevladine organizacije u državnu instituciju.