BiH
0

Schwarz-Schilling danas u Washingtonu razgovara s Burnsom

FENA
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas će, drugog dana svoje posjete Washingtonu, održati sastanak s podsekretarom za politička pitanja pri State Departmentu Nicolasom Burnsom, saopćio je na pres-konferenciji u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Tema razgovora u State Departmentu su pripreme za sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bruxellesu 26. i 27. februara, na kojoj će međunarodna zajednica preispitati odluku o zatvaranju OHR-a krajem juna.

Schwarz-Schilling će također govoriti o preprekama za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, posebno o reformi policije i javnog RTV sistema, te o ekonomskim reformama i procesu formiranja vlasti.

Visoki predstavnik će se tokom poslijepodneva susresti i sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Rosemary Di Carlo i višim direktorom za evropska pitanja pri Državnom vijeću za sigurnosna pitanja Judy Ansley.

Schwarz-Schilling se jučer sastao s arbitrom za Brčko Robertsom Owenom, a nakon svoje posjete Washingtonu otputovat će u London na razgovore s višim zvaničnicima britanskog ministarstva vanjskih poslova i Commonweltha.