BiH
0

Schwarz-Schilling danas u Bruxellesu

FENA
Glasnogovornik OHR-a Sarajevo Oleg Milišić na današnjoj konferenciji međunarodnih organizacija u Mostaru kazao je kako visoki predstavnik u BiH i posebni predstavnik Europske unije Christian Schwarz-Schilling danas boravi u Bruxellesu.

Po njegovim riječima, Schwarz-Schilling jutros se sastao s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom, a poslije podne s visokim predstavnikom Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

"Schwarz-Schilling informirat će Rehna i Solanu o trenutnom stanju u BiH, i to o brzini formiranja vlasti, napretku u uspostavi vladavine prava, gospodarskim perspektivama, političkim prilikama u regiji, te o napretku glede ključnih preduvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom a to su reforma policije i funkcioniranje neovisnoga javnog radiotelevizijskog servisa", istaknuo je Milišić.

Po njegovim riječima, visoki predstavnik sudjeluje i na konferenciji na kojoj će se susresti svih devet posebnih predstavnika Europske unije koji djeluju u različitim područjima diljem svijeta.

Posebni predstavnici Europske unije podupiru rad visokog predstavnika Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politku, i imaju središnju ulogu u promociji interesa i politike Europske unije u zemljama u kojima djeluju.

"Sastanci s povjerenikom Rehnom i visokim predstavnikom Solanom dio su serije konzultacija uoči sljedećeg sastanka Vijeća za provedbu mira, koji se treba održati 26. i 27. veljače, u Bruxellesu na kojem bi Vijeće trebalo razmotriti svoju odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika koncem lipnja", kazao je Milišić.