BiH
0

Schwarz-Schilling: Biznisu potreban autoritativan i konstruktivan nastup

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling naglasio je danas da BiH hitno treba efikasan i trajan socijalni dijalog između poslodavaca, radnika i vlasti, jer je to ključni element održivog ekonomskog rasta.

Visoki predstavnik Schwarz-Schilling, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Slobodan Puhalac i direktorica za BiH Fondacije “Konrad Adenauer” Christina Catherine Krause govorili su danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu na međunarodnoj konferenciji «Uloga privrednih udruženja za ekonomski razvoj u BiH»

Visoki predstavnik je apelovao na učesnike konferencije - predstavnike vlasti, privrednih komora, udruženja poslodavaca, sindikata i drugih strukovnih udruženja da uspostave kreativan i praktičan dijalog.

Istakao je da u drugim zemljama postoji dobro razumijevanje ključne uloge koju igraju ekonomska socijalna vijeća i institucionalni socijalni dijalog u postizanju i održavanju ekonomskog rasta, ali da u BiH još nema razumijevanja.

-Vrijeme je da se čuje glas privrede koji mora biti autoritativan, koherentan i konstruktivan - naglasio je Schwarz-Schilling pozivajući privredna udruženja da slijede primjer nevladinih organizacija koje su verbalno, a i djelima doprinijele debati o općim izbora koja se vodila jesenas.

Izražavanje svoga stava, naglasio je, jedini je način da se postigne da ekonomska politika koja se formulira u ovoj zemlji odgovori na svakodnevne potrebe firmi da i dalje pozitivno utječu na rast ekonomije.

Uključivanje poslovne zajednice u donošenje novih zakona i dijalog s privatnim sektorom, kako je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac, podsticaj je kreiranju afirmativne poslovne regulative i ambijenta.

Osim privrednih komora, udruženja poslodavaca predstavljaju prvog partnera vlasti u takvim aktivnostima. Međutim, rasitnjena i međusobno suprotstavljena ne mogu dati značajniji doprinos.

Puhalac je dodao da aktivnosti koje su započete u RS na smanjivanju regulatornog opterećenja i nepotrebnih dozvola koje opterećuju poslovnu zajednicu treba proširiti u cijeloj državi.

Tijela javne uprave očekuju podršku privatnog sektora i njihovih asocijacija, kazao je Puhalac napominjući da to naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju mala i srednja preduzeća.

Direktorica predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu Christina Catherine Krause naglasila je ulogu koju privredna udruženja imaju za ekonomski razvoj, s obzirom na to da artikulišu interese svojih članica prema nadležnim organima te značaj njihovog regionalnog i šireg povezivanja.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić izjavio je novinarima da je proces socijalnog dijaloga kroz institucije u BiH još na začetku. Taj proces predviđa da se obavljau zajedničke rasprave (vlast, poslodavci, sindikat) o svim važnim pitanjima, zakonskim i podzakosnkim aktima, te politikama i strategijama.

Bakšić je ocijenio da je dosad pokazano malo interesovanja da se u donošenje zakona i reformske procese uključe asocijacije poslodavaca i sindikat.

Kroz ekonomsko-socijalna vijeća (ESV) na entitetskom nivou taj proces je počeo i bitan je za donošenje konzistentnih, koherentnih i provodivih zakona.

Počeo je ozbiljan angažman i u vezi s formiranjem ESV-a na državnom nivou za što su podršku među ostalima osigurali Evropska komisija i USAID. Bakšić smatra da je moguće za nekoliko mjeseci uspostaviti to vijeće.

Predsjednik Konfederacije sindikata BiH Edhem Biber kazao je novinarima da je usaglašen sporazum o državnom ESV-u i da Vijeće ministara BiH treba donijeti odluku o njegovim formiranju.

Konferenciju su organizovali OHR i Fondacija “Konrad Adenauer”.