BiH
0

Schwarz-Schilling: Baziranje zatvora na etničkoj pripadnosti ne predstavlja rješenje

FENA
Bijeg Radovana Stankovića iz zatvora u Foči ukazao je na sve neadekvatnosti preopterećenog i nedovoljno finansiranog zatvorskog sistema u BiH te na potrebu za uspostavljanjem hitne koordinacije između bh. organa za provođenje zakona i pravosudnih organa, istakao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni.

"U državi u kojoj su sudski postupci protiv ratnih zločinaca jedan od najvažnijih faktora poslijeratnog oporavka i pomirenja i gdje će se ovakvi predmeti voditi još dugi niz godina, uspostavljanje odgovarajućih kaznenih institucija i odgovornog rukovodstva tih institucija predstavlja apsolutni prioritet", naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u kolumni objavljenoj u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

Schwarz-Schilling je najavio da će se sastati s nadležnim državnim organima i potencijalnim međunarodnim partnerima kako bi razgovarao o mjerama koje mogu biti preduzete u cilju ubrzanja aktivnosti na projektu državnog zatvora.

S obzirom na to da će biti potrebno nekoliko godina da državni zatvor počne funkcionirati, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da osobe koje je optužio Sud BiH ne bi trebale služiti kaznu u zatvorima u koje se upućuju na osnovu njihove etničke pripadnosti – zatvorenici srpske nacionalnosti kaznu služe u zatvorima u RS-u, zatvorenici hrvatske nacionalnosti u Hercegovini, a zatvorenici bošnjačke nacionalnosti u srednjoj Bosni.

"Ovdje se radi o sigurnosti, a ne o etničkoj pripadnosti. Baziranje zatvora koji su ispod potrebnih standarda na etničkoj pripadnosti ne predstavlja rješenje", naglasio je Schwarz-Schilling.

Smatra da je potrebno poboljšati standarde u kazneno-popravnim institucijama, dodajući kako Stanković ne bi mogao pobjeći da se zatvorom u Foči rukovodilo na propisan način.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ističe kako postoje i drugi načini da se osigura korektno postupanje prema zatvorenicima tokom odsluženja zatvorske kazne.

"Naprimjer donošenje izmjena i dopuna relevantnih entitetskih zakonskih propisa kako bi se državni zakon o izvršenju kazni i mnogo strožija pravila ovog zakona primjenjivala na osobe koje je osudio Sud BiH, ali koje zatvorsku kaznu služe u entitetskim zatvorima", naveo je.

Dodaje kako je potrebno provesti detaljnu istragu o tome kako se moglo dozvoliti da osoba koja je nedavno osuđena za jedan od najtežih zločina bude izvedena iz zatvorskih prostorija bez odgovarajuće policijske pratnje i na osnovu još neutvrđenih i neobjašnjenih razloga.

Otpuštanje upravnika zatvora i njegovog pomoćnika, suspenzija i kaznene prijave protiv devet čuvara koji nisu spriječili Stankovićev bijeg predstavljaju dobar početak, smatra on.

Schwarz-Schilling je također istakao da se čini kako je odmah nakon Stankovićevog bijega došlo do skandalozne konfuzije na svim nivoima o tome šta je ko i kad trebao učiniti.

"Policija je napravila blokade na putevima tek nakon što se s priličnom sigurnošću moglo pretpostaviti da je Stanković već nestao iz tog područja, a trebalo je pet dana da se izda međunarodna potjernica za hapšenje, uprkos velikoj vjerovatnoći da je Stanković prešao granicu odmah nakon bijega", istakao je Schwarz-Schilling.

U vrijeme izricanja presude Stanković nije izrazio nikakvo žaljenje zbog svojih zločina, a njegov bijeg iz zatvora je i dokaz ukoliko je dokaz potreban da on ne smatra da je činio zlo ili da je njegova kazna pravedna.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upozorio da Stanković može ponovo silovati i mučiti i da predstavlja opasnost za društvo gdje god da se skriva.

"Sada je prioritet osigurati da Stanković bude uhapšen, a potom treba osigurati da se brzo i efikasno pozabavi organizacionim i administrativnim propustima koji su omogućili ovaj fijasko", zaključio je Schwarz-Schilling.