BiH
0

Schröder: Njemačka će pomoći BiH na putu u EU

NINA
Njemačka će pomoći BiH na njezinom putu u Evropsku uniju, kazao je njemački kancelar Gerhard Schroeder na današnjem sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem u Berlinu.

Kako je saopšteno iz Vijeća ministra, tokom današnjeg sastanka predsjedavajući Terzić upoznao je kancelara s ostvarenim napretkom u ispunjenju preporuka definiranih u Studiji izvodljivosti EU-a za BiH. Tom prilikom Terzić je naglasio spremnost BiH za početak pregovora o potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Njemački kancelar izrazio je ohrabrenje ostvarenim napretkom u našoj zemlji te dodao da bh. vlasti i građani moraju ustrajati u reformama. On je naglasio da je Njemačka spremna pružiti podršku BiH za pristupanje Partnerstvu za mir.

Uz ocjenu da je SR Njemačka dokazani prijatelj BiH, predsjedavajući Terzić i kancelar Schroeder složili su se da dobre političke odnose treba pratiti ekonomska saradnja, koja se, naglašeno je, može unaprijediti. Kancelar Schroeder prihvatio je poziv predsjedavajućeg Terzića da uskoro posjeti našu zemlju.

Inače, u delegaciji BiH koje boravi u posjeti Njemačkoj, osim predsjedavajućeg Terzića su i zamjenica ministra vanjskih poslova Lidija Topić i direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.