BiH
0

Schröder: Njemačka će nastaviti podržavati BiH na putu prema EU

NINA
Kancelar SR Njemačke Gerhard Schröder je tokom današnjeg razgovora u Sarajevu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem i članom Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem naglasio da će Njemačka nastaviti kontinuirano pružati podršku u približavanju BiH euroatlantskim integracijama.

Schröder je izrazio uvjerenje da će Evropska komisija donijeti pozitivnu odluku za našu zemlju za otpočinjanje pregovora za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, a zajednički je naglašena važnost predstojeće reforme policije u BiH, istaknuti značaj i pozitivni pomaci u suradnji s Haaškim tribunalom.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su njemačkog kancelara o mjerama koje se na državnoj i regionalnoj razini poduzimaju u sklopu borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te predložili da BiH bude glavno središte za te aktivnosti u regiji, što je Schröder podržao.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su na donacijama i ukupnoj podršci i pomoći koju je Njemačka pružila i pruža BiH te izrazili zahvalnost na prihvatu bh. izbjeglica toku ratnih i poratnih godina. Iskazali su i interes za suradnju u realizaciji projekta podrške njihovu održivom povratku.

Također, informirali su kancelara Schrödera o aktualnoj provedbi reformi u zemlji - značaju reformi u oblasti odbrane, obavještajnih službi, obrazovanja, uvođenja PDV-a, reforme carinskog i poreznog sistema te pripremama za tretiranje slučajeva ratnih zločina u BiH.

Sugovornici su se složili da je izgradnja održive ekonomije i otvorenost za strana ulaganja od velikog značaja za privredni napredak naše zemlje, te da otpočete ekonomske reforme u BiH predstavljaju temelj za jačanje svih oblika ekonomske suradnje između dvije prijateljske zemlje.