BiH
0

Schmunk: Vrata EU i dalje otvorena za BiH, Srbija i Kosovo su jedna stvar, a BiH druga

FENA
Vrata Evropske unije su za BiH i dalje otvorena, ali tu nema povlastica. Ova država mora ispuniti sve uvjete kao i druge države koje su postale članice EU, ustvrdio je danas ambasador SR Njemačke u našoj zemlji Michael Schmunk.

On je na pres-konferenciji u Sarajevu povodom njemačkog predsjedavanja Vijećem EU prvih šest mjeseci ove godine potvrdio kako je zapadni Balkan i dalje vrlo visoko na listi prioriteta EU.

Ambasador Schmunk je kazao da će Njemačka na programu predsjedništva EU raditi zajedno sa partnerskim zemljama Portugalom i Slovenijom, koje će preuzeti predsjedavanje EU 1. juna, odnosno 1. januara 2008. godine.

Ciljevi zajedničkog predsjedavanja su podrška BiH da poboljša životne uvjete, te da daljom provedbom reformi i uvođenjem evropskih standarda postane sposobna za Evropu.

Prioriteti su uspješno okončanje provođenja dejtonskih uvjeta, te reformi od kojih su najvažnije one u oblasti obrazovanja, civilnog društva, pravne države, te otvaranja modernih radnih mjesta.

Također, među ključnim zadacima je izgradnja institucije specijalnog izaslanika EU u BiH sa ojačanim mandatom, koji neće imati bonske, nego briselske ovlasti. Ova će institucija pomagati BiH u ispunjavanju njenih uvjeta za ulazak u EU.

-Odluka o zatvaranju OHR-a trebalo bi da bude ponovno razmotrena u februaru. BiH ostavlja utisak stabilnosti i možemo poći do toga da će ta odluka ostati nepromijenjena, kazao je ambasador Schmunk.

On je apelirao na sve zemlje zapadnog Balkana da iza sebe ostave vremena i ideje o otcjepljenjima, te da se okrenu prema budućnosti, a to je EU. Stoga je odbacio sve izjave o povezanosti Kosova i RS, naglasivši da su Srbija i Kosovo jedna stvar, a nezavisna i suverena BiH druga.

-Otcjepljenja ili promjena granica BiH nisu predviđeni i svako ko se igra tim stvarima, igra se vatrom, upozorio je njemački ambasador.

On je još kazao da su prioriteti EU u narednih šest mjeseci i ostvarivanje napretka na pitanju ustava Evrope, izrada programa za budućnost do 2020. godine, te pitanja opskrbe energijom i zaštite okoliša.