BiH
0

Schmunk: Špirić nam treba kao kapetan na komandnom mostu broda

FENA
"Njemačka vlada u potpunosti podržava visokog predstavnika kao instituciju i samog Miroslava Lajčaka. Osim toga, nadam se da će premijer Špirić promijeniti mišljenje jer je sada potreban", izjavio je u utorak njemački ambasador u našoj zemlji Michael Schmunk.

Schmunk je kazao da se proteklih godina moglo vidjeti kako bh. institucije loše funkcioniraju te da se čak i predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić često žalio na nefunkcioniranje institucija.

"Nadamo se da će premijer Špirić razmotriti svoju odluku. Sada smo u dubokoj vodi i treba nam kapetan na komandnom mostu broda", poručio je on.

Zamoljen da prokomentira aktualnu političku krizu u zemlji, Schmunk je kazao da je bilo nekoliko burnih dana u BiH, posebno u vezi sa sjednicom Vijeća za implementaciju mira prošle sedmice, ali su se stvari početkom ove sedmice opustile i sada se može vidjeti da su se i oni koji su bili veoma kritični vratili u normalnu radnu atmosferu.

"Mogu vidjeti barem kod političkih stranaka nešto volje da se nađe rješenje za kompromis. To je tačno ono što trebamo", ocijenio je njemački ambasador.

Za njega je sastanak lidera šest vladajućih bh. stranaka u Mostaru, kada je potpisana i Deklaracija za reformu policije, donio napredak u atmosferi i povjerenju, iako nije bilo suštine.

"Smatramo da naročito političari u ovoj zemlji moraju pronaći bolju atmosferu povjerenja i radnog duha između sebe. Ova zemlja jedino ima šansu ako krenete naprijed zajedno", izjavio je za Fenu njemački ambasador u BiH Michael Schmunk.