BiH
0

Schmunk razočaran zbog čitavog razvoja situacije u BiH

FENA
Njemački ambasador u BiH Michael Schmunk izrazio je danas razočaranje zbog čitavog razvoja situacije u BiH. Apelovao je na bh. političare da prestanu sa svađama i dogovore se da rade stvari bitne za budućnost zemlje.
  • Vi živite u Evropi i zato je Evropska unija vaš najbliži partner. Želimo vas imati za stolom, a ne da čekate u redu, izjavio je Schmunk na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom završetka njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom. U narednih šest mjeseci Evropskom unijom predsjedavat će Portugal.

On je apelovao na bh. političare da zbog toga prestanu sa svađama i dogovore se da rade stvari bitne za budućnost zemlje.

  • Prošla su vremena nametanja, a političari i stranke moraju preuzeti odgovornost, rekao je Schmunk.

On smatra da je potrebno više dijaloga u BiH, jer reforma policije se mora završiti, isto kao i reforma ustava nešto kasnije.

Ocijenio je da tako malo nedostaje da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU, čime bi "stala u red" i počela intenzivne pregovore s EU.

Schmunk nije želio navesti imena političara koje smatra odgovornim za ovakvu situaciju, ali je naglasio da "većini čelnih ljudi u BiH treba dobra doza volje za kompromisom".

  • Oni imaju mandat birača, ali oni koji su ih birali žele u EU, kazao je on.

Njemački ambasador je ocijenio ispravnom odluku visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga da nametne Zakon o Memorijalnom kompleksu Srebrenica-Potočari, čime je doveo dokraja proces koji je započeo još Wolfgang Petritsch.

Srebrenica je najstrašniji genocid nakon Drugog svjetskog rata, to je strašan događaj te je za proces pomirenja veoma važno da postoji državni centar čija bi poruka bila "Nikad više genocida, nikad više nasilja", rekao je on.

Kritike upućene posljednjih dana na račun visokog predstavnika zbog ove odluke Schmunk je ocijenio "ispod osnovne linije dostojanstva", posebno što su državni autoriteti pozivali na neposluh.

On je saopćio da su se jutros sastali ambasadori zemalja PIC-a i EU te zaključili da EU u potpunosti podržava odluku visokog predstavnika, ali da skreće pažnju da podržava odluku PIC-a protiv nastojanja za specijalni status Srebrenice ili bilo kog drugog regiona.

Zaključio je da je od proteklih izbora BiH dobila užasnu političku situaciju, još veći pad ugleda zemlje i još veće razočaranje unutar EU.

Međutim, za takvo stanje krivicu ne snosi visoki predstavnik Schwarz-Schilling, koji volu ovu zemlju i koji nije došao u BiH da bi pravio karijeru, smatra njemački ambasador u BiH Michael Schmunk.