BiH
0

Schmunk: Nema povoda da se priča o krizi i na taj način kriza proizvodi

FENA
"Ne postoje stvarni razlozi za brigu u BiH. Nema nikakvog povoda da se sada priča o krizi i na taj način kriza proizvodi", izjavio je danas u Sarajevu njemački ambasador u BiH Michael Schmunk tokom susreta sa naib-ul-reisom Islamske zajednice u BiH Ismetom ef. Spahićem. Schmunck je naglasio da priča krizi utječe na osjećaj sigurnosti građana u BiH i na visine cijena osnovnih životnih namirnica.

Schmunk je to rekao na susretu s naib-ul-reisom Islamske zajednice u BiH Ismetom ef. Spahićem na Fakultetu islamskih nauka nakon što je ef. Spahić izrazio bojazan da bi BiH mogla ponovo biti žrtva nekog embarga kao u proteklom ratu, kada je jedino njoj uvoz oružja bio zabranjen, "a drugi su ga mogli imati koliko hoće i mogli su da nas ubijaju".

"I ovdje se bojim da nije igra oko toga da mi Bošnjaci izvučeno deblji kraj", kazao je ef. Spahić.

On je kao primjer iz prakse Evropske unije naveo da Hrvatima iz BiH neće trebati evropski pasoš, kada će ga sutra imati od Hrvatske. I Srbima neće trebati evropski pasoš, jer će ga dobiti od Srbije.

"Jedino će Bošnjaci ostati ovdje kao crna ovca i na njima će se svi pokusi izvršiti", naglasio je ef. Spahić.

On je ocijenio da se ne mogu BiH postavljati uvjeti za prijem u Evropsku uniju kao za druge zemlje, jer je BiH "račvasta".

"Treba BiH uvesti u EU i onda je tesati, a ne tesati sada. I koga tešete sada? Samo mene kao Bošnjaka, a drugi su svi od toga izdvojeni. Ovdje samo Bošnjaci izvlače deblji kraj. To je ono što osjećam i vidim", kazao je naib-ul-reis IZBiH Ismet ef. Spahić.

Ambasador Schmunk je odgovorio da priča o tome da postoji kriza sama po sebi proizvodi krizu, a to važi i za sigurnost i za cijene namirnica u prodavnicama.

"Nema povoda ni za jedno ni za drugo. A nemojte se brinuti, međunarodna zajednica neće napustiti ovu zemlju", kazao je Schumnk.

Naveo je da su predstavnici međunarodne zajednice prisutni u BiH kao partneri već 12 godina i misli da nije dobro da neki svojim istupima žele da izazovu konfrontaciju između nekih dijelova zemlje i međunarodne zajednice.

"Za tako nešto ne postoji ni najmanji povod", naglasio je Schmunk.