BiH
0

Schmunk: BiH nedostaju kompromisi

FENA
Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Michael Schmunk održao je danas predavanje "BiH na putu ka Evropskoj uniji-pogled iz Berlina" studentima i profesorima Sarajevske škole za nauku i tehnologiju.

Ambasador Schmunk je govorio o uređenju EU, vladavini zakona te prednostima koje pruža članstvo u EU.

"EU je po mnogo čemu jedinstvena organizacija. Članicama EU mnogo su važnije one stvari koje ih spajaju nego one koje ih razdvajaju. Sve imaju zajedničke interese i u EU nije važno ko je koje nacionalnosti ili kakvog je religijskog opredjeljenja. Vaša prava su zaštićena i vi ste na prvom mjestu evropejci pa tek onda sve ostalo", objasnio je studentima Schmunk.

U toku predavanja koje se realiziralo dijalogom s prisutnima, Schmunk je govoreći o nastojanjima BiH da uđe u EU posebno istakao norme i standarde koje je definirala EU.

-BiH i njeni političari moraju, kazao je Schmunk, dostići te norme i standarde kako bi se pridružila zemljama članicama EU.

"Osnovna je reforma policije ali ne zato što je to neki hir EU već zato što jaka i stabilna policija osigurava vladavinu zakona", istakao je Schmunk.

Ostali standardi ogledaju se u obrazovanju, stabilnoj ekonomskoj situaciji i učešću građana u procesu odlučivanja.

"Građani BiH moraju shvatiti da su za stanje u BiH i sami odgovorni. Aktivo učešće u procesu odlučivanja i prakticiranje demokratije je neophodno", kazao je Schmunk.

On je dodao da je ključ funkcioniranja EU u konstantnom pronalaženju kompromisa te da su kompromis i konsenzus ono što nedostaje BiH.