Sarajevo
0

Schmidt o liberalizaciji viznog režima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Implementacija državne strategije za borbu protiv korupcije je jedan od uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU koji bh. vlasti nisu ispunile, upozorio je danas u Sarajevu njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt.

-Tek onda možemo govoriti o liberalizaciji viznog režima, rekao je Schmidt, govoreći kao jedan od uvodničara na javnoj diskusiji "Uloga civilnog društva u antikorupcionim reformama", koju je organizirao Transparency International BiH (TIBiH) u povodu posjete našoj zemlji Hugette Labelle, predsjedavajuće Međunarodnog odbora direktora TI-a .

Ambasador Schmidt je, također, upozorio da je borba protiv korupcije u uskoj vezi s ekonomskim rastom.

  • Kada BiH od Transparencyja i drugih organizacija dobije negativnu ocjenu zbog korupcije to ima direktan utjecaj na odluke investitora da ulažu u BiH, kazao je njemački ambasador.

Predsjedavajuća Međunarodnog odbora direktora Labelle govorila je o tome da svi oni koji su ranjivi na korupciju trebaju da istupe sa svojim prijedlozima da bi stvari bolje funkcionirale.

Pritom ideja organizacija civilnog društva treba da bude da pomognu pojedincima u borbi protiv korupcije, kazala je ona.

O problemu korupcije u nevladinom sektoru govorio je član Odbora direktora TIBiH Boris Divjak, koji je naglasio da nevladine i druge organizacije, prihvatajući koruptivno ponašanje, promoviraju samu korupciju.

Takve nevladine organizacije Divjak je podijelio u tri grupe. Prva, organizacije koje služe interesu pojedinca, zatim one NVO koje postavljaju vlasti da promoviraju njihove interese i treća grupa osnovana radi pranja novca i podrške neformalnim strukturama.

I u BiH su bile osnivane NVO čiji je isključivi cilj bio pranje novca, a nakon Daytona je bila ekspanzija onih NVO koje su bile više angažirane na sivom tržištu zapošljavanja, nego što su se posvetile ostvarenju svojih ciljeva, kazao je Divjak.

On smatra da se pojedinci i organizacije moraju uključiti u borbu protiv korupcije da bi ona postala efikasnija.

Naveo da je kod dijela poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji politička volja da se usvoji provodljiva strategija borbe protiv korupcije, ali je ipak nedovoljna da se usvoji i ova obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Za direktoricu Fonda otvoreno društvo Dobrilu Govedarica borba protiv korupcije u BiH predstavlja nezahvalan posao zbog krajnjeg rezultata, jer u tom smislu "u BiH gotovo ništa ne uspijeva".

Ona naglašava da politička volja nije samo stvar političara već cijelog društva.

  • Svi indeksi pokazuju da klizimo dolje, građani stavljaju korupciju kao problem broj jedan, ali nema traga nekoj volji da se problem riješi, kazala je Govedarica.

Odgovor na pitanja zašto svi šute i zašto građani ne traže svoja prava dijelom je u krivom mentalitetu koji prevladava u BiH, vladajućem principu brze dobiti, kolektivnom kršenju pravila i zakona..., navela je ona.