BiH
0

Schilling: Tužioci i policija moraju osigurati da kriminalci budu izvedeni pred lice pravde

FENA
U bitki koju BiH vodi protiv kriminala, “tužioci i policija predstavljaju ključne karike u lancu pravde… oni ne mogu ispuniti svoju svrhu jedni bez drugih – tako da je saradnja preduvjet za uspjeh”, naglasio je specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling obraćajući se policiji i tužiocima u BiH na današnjem skupu u Sarajevu.

Specijalni predstavnik EU govorio je na konferenciji koja za cilj ima razvijanje saradnje između policije i tužilaštava, a koju su zajednički organizirali Policijska misija Evropske unije u BiH, Tužilaštvo BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH, navodi se u saopćenju specijalnog predstavnika EU.

Konferencija je održana na Ilidži. Opisujući Srebrenicu kao najgori primjer užasnih zločina koji su se desili u BiH, specijalni predstavnik EU pozdravio je činjenicu da su se i policija i tužioci obavezali da će više svojih potencijala usmjeriti na istraživanje takvih zločina.

“Količina ovih predmeta… će postaviti veoma stroge zahtjeve, ali jasno je da ratni zločini moraju biti istraženi i odgovorne osobe optužene”, izjavio je Schwarz-Schilling.

Pored činjenice da su ratni zločinci i dalje na slobodi, kredibilitet sistema pravosuđa isto tako narušava i neadekvatnost kazni za određena krivična djela, uključujući finansijski kriminal.

Apelujući da se što prije okonča trenutna situacija, u kojoj je kriminalcima omogućeno da zadrže nezakonito stečenu dobit, čak i nakon što su osuđeni za počinjena krivična djela, specijalni predstavnik EU pozvao je sudove “da počnu primjenjivati raspoložive instrumente predviđene nedavno usvojenim zakonima, kao što je zaplijena imovine, kako bi otklonili faktore koji podstiču finansijski kriminal”.

Reformama u sektoru vladavine prava uspostavljeni su profesionalni standardi u policijskom poslu i radu tužilaštava te su formirane nove institucije kao što je Državna granična policija i SIPA. Osim toga, Bosna i Hercegovina sada ima Sud BiH i moderan Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku. “To su potrebna sredstva; ona moraju biti upotrijebljena,” navodi se u saopćenju zaključak specijalnog predstavnika EU.