BiH
0

Schilling: Nema promjene u međunarodnoj politici prema BiH

FENA
"Iako je ove sedmice Vijeće za implementaciju mira odlučilo da Ured visokog predstavnika nastavi sa radom još godinu dana, nema promjene u međunarodnoj politici prema Bosni i Hercegovini", kazao je večeras visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling gledaocima javnih radio-televizija u Bosni i Hercegovini.

Christian Schwarz-Schilling je u televizijskom obraćanju na BHTV1, Federalnoj televiziji i RTRS ocijenio kako tranzicija i dalje ostaje jedan od ciljeva BiH, a odgovornost domaćih organa vlasti vodeći princip.

"Nadao sam se i očekivao da će biti moguće zatvoriti OHR ovog ljeta, kada Bosna i Hercegovina pređe iz faze implementacije mira ka fazi evroatlanske integracije. Nažalost, to se nije ostvarilo", kazao je on.

On smatra kako, iako je BiH postigla napredak, politički lideri ove zemlje nisu preuzeli potpunu odgovornost za završetak procesa implementacije Daytona i ispunjavanje preostalih uvjeta potrebnih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Istovremeno, razvoj situacije u regionu također je negativno uticao na donošenje te odluke.

Stoga je Vijeće za implementaciju mira u utorak u Briselu odlučilo da uvaži preporuku Christiana Schwarz-Schillinga i produži mandat Ureda visokog predstavnika za godinu dana, odnosno do juna sljedeće godine. Do tada će situacija biti razmotrena još dva puta.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik apelirao je na političke lidere da iskoriste priliku koja im se pruža i preuzmu odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine.

"Oni moraju napustiti nerealne i beskorisne stavove koji ne donose ništa konstitutivnim narodima koje predstavljaju", kazao je on.

Schwarz-Schilling također je dodao da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom prioritet broj jedan. Jasno je, kako je istaknuo, da u tom smislu reforma policije predstavlja ključni element. Građani Bosne i Hercegovine trebaju tražiti od svojih političkih lidera da riješe to pitanje.

Prema njegovoj ocjeni, rezultati moraju biti ostvareni do polovine marta, ukoliko se želi izbjeći ponovni zastoj u procesu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Također je istaknuo i drugi ključni zadatak koji predstoji u preostalom dijelu njegovog mandata do 30. juna. Riječ je o ustavnoj reformi za koju je najavio da će raditi na pokretanju tog procesa kako bi pomogao da BiH dobije institucije i strukture koje su joj potrebne da bi postala moderna i efikasna država.

Schwarz-Schilling je, komentirajući ovosedmičnu presudu Međunarodnog suda pravde, kazao kako svi moraju prihvatiti činjenicu da su počinjeni strašni zločini te da je u Srebrenici izvršen genocid.

"Shvatam da su neki razočarani ovom presudom, ali ovo je prilika da se prihvati prošlost i da se radi na pomirenju", ocjenjuje on.

On je zaključio kako produženje mandata OHR-a pruža još jednu priliku da proces tranzicije bude uspješno završen. U tom smislu, poručio je visoki predstavnik, trebamo raditi zajedno kako bismo osigurali da pružena prilika bude iskorištena, navodi se u saopćenju OHR-a.