BiH
0

Schilling: Lideri BiH mogu postići kompromis ili odbaciti šansu

FENA
Izbor s kojim se suočavaju lideri Bosne i Hercegovine je sasvim jasan - postići kompromis, provesti reformu i integrirati se u glavne evropske tokove ili odbaciti ovu jedinstvenu šansu,piše danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evrpske unije, Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni.

Njegova kolumna objavljena je u «Dnevnom avazu», «Nezavisnim novinama» i «Večernjem listu», kako se navodi u saopćenju OHR-a, upravo na dan kada su dva najutjecajnija evropska zvaničnika, Olli Rehn, komesar za proširenje Evropske unije, i Jaap de Hoop Scheffer, generalni sekretar NATO-a, došla u posjetu Bosni i Hercegovini.

“Uvjeren sam da su do sada svi u Bosni i Hercegovini shvatili da ova zemlja ne može ostvariti daljnji napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, što su dva cilja koja velika većina građana istinski želi postići i očajnički treba, ukoliko njihovi politički lideri ne prevaziđu politiku nultog zbira i ne vrate se međusobnom konstruktivnom dijalogu koji je tokom proteklih godina donio pozitivne rezultate”, napisao je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istaknuo je da u BiH prošle godine nije bilo previše pomaka.

“Iako je na samitu NATO-a u Rigi Bosna i Hercegovina pozvana da se priključi programu «Partnerstvo za mir», te iako je tim za pregovore s EU uspješno okončao tehnički dio posla za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, proces reformi je zaustavljen prošle godine, tokom predizbornog perioda, kada su se ključni politički lideri ponovo okrenuli agresivnoj no suhoparnoj retorici iz devedesetih”, napisao je u svojoj kolumni Schwarz-Schilling.

Bosna i Hercegovina je, kako ističe, osigurala svoje članstvo u «Partnerstvu za mir», nakon uspješnog pokretanja i provođenja značajnog broja zadataka predviđenih ambicioznim programom reforme odbrane

“Ova reforma još uvijek nije okončana. Evo samo jedan primjer: još uvijek nije izvršen prenos imovine na Ministarstvo odbrane, što je potrebno uraditi da bi ovo Ministarstvo moglo obavljati svoju suštinsku obavezu - obezbjeđivati mir i sigurnost zemlje i njenih građana. Jedan od principa definiranih osnovnim dokumentima u okviru «Partnerstva za mir» je obaveza poštivanja međunarodnih sporazuma i njihovih odredbi, što podrazumijeva ostvarivanje potpune saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal), piše Schwarz-Schilling.

Bosna i Hercegovina, ukoliko želi članstvo u NATO-u, kako ističe, mora ostvariti daleko veći napredak u reformi odbrane i to prvo u okviru «Partnerstva za mir» a, na koncu, i u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u, što je program prilagođen potrebama svake zemlje koji im omogućava da se pripreme za članstvo.

“U slučaju Evropske unije, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bi, vrlo jednostavno, značilo pokretanje procesa integracije”, istakao je Schwarz-Schilling.

“Svima je već poznato da se komesar Rehn nadao da će biti moguće parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svima je također poznato da je potpisivanje Sporazuma uslovljeno restrukturiranjem policije, reformom javnog RTV sistema, reformom javne uprave i saradnjom s Haškim tribunalom.”, piše Schwarz -Schilling.

On isitče kako svaka od tih inicijativa ima za cilj da Bosnu i Hercegovinu udalji od prošlosti i uvede je u glavne evropske tokove. “

"Ukoliko budu izvršene suštinske promjene u okviru policijskih struktura, oružanih snaga, javnog RTV sistema i u drugim oblastima na način da se osigura ispunjavanje standarda EU i NATO-a, onda će građani ove zemlje moći početi da žive na sličan način kao i građani drugih zemalja evropskog kontinenta,” istakao je Schwarz-Schilling.

On je naglasio da je komesar Rehn jučer parafirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Crnom Gorom i tu činjenicu uporedio s nepostizanjem napretka u Bosni i Hercegovini.

“To pokazuje da Evropska unija ozbiljno namjerava obuhvatiti sve zemlje jugoistočne Evrope. Međutim, to takođe znači da Bosna i Hercegovina rizikuje da postane jedina zemlja u regionu koja nema zvaničan ugovorni odnos s Evropskom unijom”, naveo je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je zaključio svoju kolumnu upozorenjem da “postoji opasnost da će Bosna i Hercegovina nastaviti zaostajati za svim svojim susjedima, pa čak i za zemljama s kojima se građani BiH nekad ranije nisu željeli ni porediti.”