BiH
0

Schilling: BIH ne treba da se bavi Kosovom

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Christian Schwarz-Schilling izjavio je danas u Banjoj Luci da Kosovo i Srbija nemaju nikakve veze sa RS-om i BiH, te da se o pitanju Kosova mi ovdje ne treba da bavimo.

Schwarz-Schilling je, na pres-konferenciji nakon razgovora sa predsjednikom i potpredsjednikom RS-a Milanom Jelićem i Adilom Osmanovićem, kazao da je za put BiH u Evropu potrebno da se odrade određene reforme, potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, krene sa reformom policije i Ustava BiH, a da se svim onim pitanjima koja ne spadaju u domen naše zemlje, kao što je pitanja Srbije i Kosova ne bi trebalo da se bavimo.

"Ja nikome ne bi savjetovao da povezuje te događaje, odnosno da pokuša da izazove učinak tih događaja na situaciju ovdje. Zato postoje posebne komisije, tu je Mahti Ahtisari i na njima je da o tim pitanjima razmišljaju", istaknuo je visoki predstavnik u BiH.

Schwarz-Schilling je naglasio da je u protekom periodu pokušavao da izvrši prijenos odgovornosti sa predstavnika međunarodne zajednice na lokalne političare, kako bi oni donosili odluke u BiH, te da to nekada nije jednostavno, to je suštinski, ali bolan proces, a lokalni političari su jednostavno morali početi sa preuzimanjem odgovornosti za sve ono što nisu ili jesu učinili.

"To nije tako jednostavno, jer tada više nije moguće kriviti međunarodnu zajednicu za ono što se ne dešava. Lokalni političari moraju konačno uzeti budućnost u svoje ruke", rekao je Schwarz-Schilling i dodao da i međunarodona zajendica treba da shvati da je za taj proces potrebno mnogo strpljenja i vremena, posebno u područjima gdje se desio rat, gdje se desio genocid i sve ono što se dešavalo '90. godine.

Za sve što se dešavalo, kako je naveo, potrebno, je vremena, a ponekad čitava jedna generacija, da bi se određene stvari prevazišle.