BiH
0

SCG: Uhvaćen razgovor odbjeglog Ratka Mladića s pomagačem?

FENA
Haški obavještajci sužavaju obruč oko odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića, a najvjerojatnije je uhvaćen razgovor Mladića i jednog njegova pomagača, piše beogradski dnevnik "Blic" od utorka.

"Razgovor jednog od jataka s Mladićem najvjerojatnije je, tvrdi naš izvor blizak Haškom tribunalu, uhvaćen, a to je upravo klopka u koju je upao Gotovina", piše list, dodajući da "ritam lova na Mladića ubrzavaju haški obavještajci koji su dobili zeleno svjetlo za rad na ovom terenu".

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević prošloga je tjedna izjavio da je identificirano nekoliko Mladićevih pomagača i njegovih financijera, podsjeća list, te dodaje da se u ovom trenutku ne može precizirati je li ta Vukčevićeva izjava "iznuđena učincima koje postižu haški obavještajci i je li Mladić stvarno stjeran do ruba predaje".

Vlasti u Beogradu nisu potvrdile tvrdnje nekih medija da pregovaraju s Mladićem o njegovoj predaji, a ministar policije Dragan Jočić u ponedjeljak je izjavio da policija nema podatke o tome tko financira haške optuženike Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i da se na otkrivanju optuženika radi i da podataka ima, ali da oni "nisu dovoljni da se netko locira".

Policija je, inače, nedavno pretresla stan književnika Miroslava Toholja, za kojega "Blic" navodi da bi se "mogao naći na listi jataka", s obzirom na to da je potpredsjednik Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, ali i izdavač nekoliko njegovih knjiga. Toholj nikada nije objasnio kako je došao do Karadžićevih rukopisa, ako je istinita njegova tvrdnja da ni njega, ni Ratka Mladića, nije vidio od 1998. godine.

Uhićenje i izručenje Ratka Mladića, kako su vlasti u Beogradu upozorili predstavnici Europske unije i SAD-a, osnovni je uvjet za euroatlantske integracije Srbije i Crne Gore.