BiH
0

SCG: Dvije osobe uhapšene zbog navodnog pomaganja Mladiću

FENA
Pilot i penzionisani pukovnik Vojske SCG Stanko Ristić i njegov sin Predrag uhapšeni su u srijedu zbog navodnog pomaganja odbjeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću, piše u četvrtak beogradski dnevnik "Blic" pozivajući se na "pouzdan izvor".

"Haošenjem Ristića obruč oko Mladića je potpuno stegnut i može se uskoro očekivati da će i on biti uhapšen", citira list svoj neimenovani izvor.

Stanko Ristić bio je pripadnik 890. mješovite helikopterske jedinice Vojske SCG, a čin pukovnika dobio je 1999. godine. On je bio saslušan kao svjedok u istrazi protiv nedavno uhapšenih, takođe zbog navodnog pomaganja Mladiću, Jove Đoge, penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske i pripadnika Mladićevog osiguranja i Saše Badnjara, vodnika Vojske RS i Mladićevog vozača.

Glasnogovornik Haškog tužilaštva Aleksandar Nikiforov podsjetio je u izjavi "Blicu" da je na posljednjem sastanku srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i glavne haške tužiteljice Carle del Ponte dato obećanje da će Mladić biti izručen Haškom sudu do 30. aprila.

"Dobili smo to obećanje i čekamo 30. april. Nakon toga ćemo se oglasiti", kazao je Nikiforov.