BiH
47

Scaparrotti: Na BiH je da odluči da li će pitati građane žele li NATO članstvo

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Komandant savezničkih snaga za Evropu i Evropske komande američkih snaga Curtis Scaparrotti izjavio je večeras u Sarajevu da je na Bosni i Hercegovini da odluči da li će pitati svoje građane žele li članstvo u NATO-u, kao što su neke zemlje učinile.

Istakao je da ga u vezi Balkana brinu izbjeglička kriza, utjecaj ekstremista i utjecaj Rusije te da se želio uvjeriti da li nastojanja NATO-a pomažu napretku u Bosni i Hercegovini.

Scaparrotti je kazao da je ohrabrujuće da BiH prepoznaje kompleksnost pitanja terorizma i ekstremizma i da je poduzela korake za suočavanje s njim, a da bh. rukovodstvo ne potcjenjuje taj problem.

Naveo je da NATO mora imati komunikaciju s Rusijom i biti spreman raditi s njom na zajedničkim pitanjima, posebno ovdje jer je Rusija dio Dejtonskog okvira, kao i da se nada da će Rusija ovdje biti dio stabilnosti i napretka.

Scaparrotti je dodao da je razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, ministricom odbrane Marinom Pendeš i predstavnicima Štaba NATO-a u Sarajevu o tome šta je potrebno za izgradnju kapaciteta da BiH osigura dugoročnu sigurnost i potpunu integraciju u euroatlanski sistem.

Rekao da je BiH ostvarila napredak u ključnim zahtjevima poput pregleda odbrane i knjiženja vojne imovine, te dodao da NATO i BiH, od njenog pridruživanja Partnerstvu za mir 2006., grade saradnju i dijalog politički i vojno.

Zahvalio je Oružanim snagama BiH na podršci NATO misiji u Afganistanu i drugu saradnju s mnogim zemljama i pozdravio korake na izgradnji dobrih odnosa sa susjedima.