MUP, organi uprave i pravosuđa
0

SBK: Sindikati traže hitno usvajanje zakona o plaćama

FENA
Travnik
Travnik
Sindikati MUP-a, organa uprave i pravosuđa Srednjobosanskog kantona (SBK) obratili su se u četvrtak predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u tom kantonu s zahtjevom da u hitnom postupku a najkasnije do 21. avgusta donesu Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a i Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika SBK-a, s primjenom od 1. avgusta.

U slučaju da se ovi zakoni ne usvoje na Skupštini SBK-a po hitnoj proceduri sindikalne organizacije MUP-a, organa uprave i pravosuđa SBK-a stupit će 1. septembra u generalni štrajk.

Kao glavne razloge za štrajk koordinacija tri sindikata navodi da su ovi zakoni trebali biti usvojeni do 31. oktobra prošle godine te da se njegovi članovi nalaze na rubu egzistencije, s obzirom da su im primanja za 30 posto niža od prosječne federalne plaće.

Upozorava se, također, na “maćehinski odnos Vlade SBK-a prema spomenutim sindikalnim organizacijama, za razliku od tretmana drugih korisnika kantonalnog budžeta, čija su primanja znatno veća od plaća uposlenih MUP-a, organa uprave i pravosuđa”.

"Ukoliko se i ovaj put oglušite o naš zahtjev, pored stupanja u generalni štrajk, odmah ćemo pristupiti podnošenju tužbenih zahtjeva za period od 01. jula 2009. do 31. avgusta 2011. a u skladu s Kolektivnim ugovorom, što će zasigurno dodatno opteretiti budžet SBK-a. Smatramo da smo pokazali razumjevanje i želju da zajednički riješimo nastalu situaciju i dovedemo naše članstvo u nešto povoljniji položaj, jer je došlo do enormnog povećanja troškova života, o čemu Vlada SBK-a ne vodi računa", stoji u saopćenju Koordinacije sindikata MUP-a, organa uprave i pravosuđa SBK-a.

Zahtjev je upućen na adrese premijera SBK-a Bajre Makića, predsjedavajućeg Skupštine Nikole Simića i dvaju zamjenika predsjedavajućeg Josipa Kvasine i Refika Poparića.