Nema pomaka u formiranju vlasti
0

SBK: Helez i Selman nisu došli na sastanak u Travnik

ZEDA
Nikola Lovrinović
Nikola Lovrinović
U Travniku ni danas nije bilo nastavka pregovora oko formiranja vlasti u Srednjebosanskom kantonu, jer na najavljeni sastanak četiri stranke nisu došli predstavnici SDP i SDA

Na sastanak su trebali doći Zukan Helez i Salko Selman, dok su ih čekali predstavnici HDZ BiH Nikola Lovrinović i HDZ 1990 Slavica Josipović.

Bez dogovora ove četiri stranke u Srednjebosanskom kantonu neće biti uspješne izvršne vlasti, a bez uspješnih dogovora malo toga se može postići.

Predsjednica HDZ 1990 na nivou kantona Slavica Josipović razočarana je gubljenjem vremena za dogovore.

"Mi smo spremni za razgovore i dogovore, na kraju i za kompromise, kako bi na temelju izbornih rezultata na općim izborima formirali izvršnu vlast u kojem će ona mjesta koja pripadaju hrvatskom narodu biti zastupljeni predstavnici dva HDZ-a, koji su dobili ogromnu većinu glasova Hrvata. Ako se uspješno dogovorimo u Travniku, to će biti jedan pozitivni pomak da se formira vlast na nivou Bosne i Hercegovine", istakla je Josipović.

Sličnog stava je i Nikola Lovrinović, predsjednik Kantonalnog odbora HDZBiH za SBK.

"Na sastanku u srijedu smo načelno dogovorili da se sastanak održi u petak, pa je u kontaktu sa predsjednikom SDP pomjeren za subotu, i evo vidite vidite - nisu se pojavili. Dogovorili smo da se izvrše konsultacije sa vrhom stranke, da se vidi tačno što je dogovoreno, da bismo mi mogli nastaviti razgovore. Nakon toga više nikakvog kontakta nije bilo što mi je žao i predsjednici kantonalnih odbora SDP i SDA su se zaista nekorektno ponijeli. Stvarno ne razumijem, jer razgovor može biti i da se popije kafa i da se ništa ne dogovori. Malo sam iznenađen, a pomalo čak i uvrijeđen zbog nedolaska kolega iz stranaka sa kojim smo započeli razgovore oko formiranja vlasti ili barem obavijesti da je sastanak odgođen", rekao je čekajući sastanak Nikola Lovrinović.

I današnji neodržani sastanak oko formiranja vlasti u SBK samo je veliki gubitak vremena da se napokon krene sa primjenom izbornih rezultata.