BiH
0

SBiH traži da OHR stavi van snage Zakon o katastru RS-a

FENA
Vlada RS-a uputila je u implementaciju Zakon o katastru RS-a i time grubo prekršila odluku Ustavnog suda BiH koja je obavezujuća za sve institucije i pojedince u Bosni i Hercegovini, upozoravaju iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Ne postoji institut privremene implementacije zakona, a tvrdnje da je primjenom odluke Ustavnog suda BiH "suspendovan pravni život u oblasti zemljišne administracije RS" su netačne, jer postoji raniji zakon kojim je ovo pitanje regulirano.

Princip Zakona o katastru RS-a je pretvaranje posjeda u vlasništvo i njime se ulazi u implementaciju Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju RS-a i pod zabranom je raspolaganja, a koji je svojim nalogom suspendirao visoki predstavnik do okončanja postupka u Ustavnom sudu BiH.

Odredbe oba ova zakona su suprotne ustavnim rješenjima u Bosni i Hercegovini i narušavaju princip vladavine prava, a Uredba Vlade RS-a na proziran način izigrava odluku Ustavnog suda BIH.

Stranka za BiH stoga traži od visokog predstavnika u BiH da odmah iskoristi svoje ovlasti i stavi van snage Uredbu Vlade RS-a do okončanja postupka i donošenja konačne odluke Ustavnog suda o Zakonu o statusu državne imovine i Zakonu o katastru RS-a, saopćeno je iz Stranke za BiH.