BiH
0

SBiH se pridružuje poruci Roya Gumtana u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka"

Sarajevo-x.com
Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja današnju izjavu Roya Gutmana, jedinog američkog novinara koji je aktivno pokrivao londonski proces protiv bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, da je "u interesu pravde da svako pročita detalje slučaja, koji pokazuje da je velika ustrajnost bosanskih vlasti i advokata donijela trijumf istine.“

Roy Gutman je novinar koji je otkrio koncentracione logore Republike Srpske, te o tim i drugim zločinima obimno izvještavao, ne obazirući se na ličnu sigurnost. Dobitnik je Pulitzerove nagrade za "hrabro i odlučno izvještavanje koje je razotkrilo zločine i druga kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.“ Roy Gutman je aktivno istraživao i pokrivao londonski postupak protiv Ganića, te napisao tri članka na tu temu, čime je znatno doprinjeo razumjevanju istine i činjenica o događajima iz Dobrovoljačke u političkim i društvenim krugovima SAD-a.

Stranka za BiH se, stoga, pridružuje poruci Gutmana da je u interesu pravde da se svako ko želi govoriti o londonskom postupku prvo upozna sa svim detaljima tog slučaja. Kao što je Gutman jasno istakao, ti detalji pokazuju da je trijumf istine u ovom slučaju donijela velika ustrajnost bosanskih vlasti i advokata.“

Kadrovi Stranke za BiH – Haris Silajdžić, Sven Alkalaj i Damir Arnaut – koji su tako djelovali ispred države su protiv sebe, Bosne i Hercegovine, istine i pravde imali i one koji su poput SDA tvrdili da se u Dobrovoljačkoj "dogodio zločin,“ ali su uz sve te prepreke i organizovanog srbijanskog protivnika pokazali kako se interesi Bosne i Hercegovine mogu i moraju zaštititi.

Stranka za BiH stoga poziva i njih, ali i one koji vole kritizirati a ne znaju raditi, da se upoznaju sa svim detaljima londonskog slučaja. Rado ćemo im ustupiti hiljade stranica materijala iz londonskog postupka koji su posjedu kadrova Stranke za BiH, a za koje se nikada, kao ni za sudbinu naših branilaca na konkretan način, nikada nije zainteresovala niti jedna druga politička opcija u Bosni i Hercegovini.