BiH
0

SBiH poziva na zajednički nastup na izborima u RS-u

FENA
Amer Jerlagić i Gradimir Gojer (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Amer Jerlagić i Gradimir Gojer (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) će pozvati sve probosanskohercegovački orijentirane stranke na zajednički nastup na lokalnim izborima u RS-u u oktobru.

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu.

U SBiH smatraju da je to jedini način da se uopće dođe do vijećničkih mjesta, s obzirom na vrlo mali broj povratnika u tom entitetu.

U obraćanju, predsjednik stranke Amer Jerlagić nazvao je nedavnu posjetu minstra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Beogradu protokolarnom jer brojna otvorena pitanja koja postoje u odnosima dviju zemalja nisu ni spomenuta.

Naveo je primjer neutvrđenih granica i trilateralnog ugovora koji su potpisale Srbija, Italija i RS o izgradnji više hidroelektrana na Drini u vrijednosti više od 750 miliona eura kojim je potpuno zaobiđena BiH koja kao država jedina ima ovlasti za potpisivanje takvih ugovora.

Podsjetio je i da 31. marta ističu rokovi iz Odluke države Srbije o preuzimanju imovine bh. preduzeća u toj zemlji čime bi sva imovina Bosne i Hercegovine automatski pripala državi Srbiji, što bi značilo gubitak oko osam milijardi eura, što je također prešućeno tokom ove posjete.

Član Predsjedništva SBiH Sejfudin Hodžić izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da se ključna pitanja od državnog značaja rješavaju na sastancima lidera vladajućih političkih partija poput onog u Banjoj Luci, umjesto u institucijama Bosne i Hercegovine čija je to nadležnost.

Posebno je potcrtao pitanje provođenja presude u predmetu "Sejdić i Finci" te državne imovine od čega zavisi buduće ustavnopravno uređenje zemlje.

I potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer je kritikovao Lagumdžiju zbog izbjegavanja da sa srbijanskim predstavnicima razgovara o nedavnom incidentu kada su pripadnici Ravnogoskog četničkog pokreta iz Srbije došli u Višegrad te paradirali i provocirali povratnike.

Gojer je osudio i "kapitulantsku" politiku SDA u slučaju pregovora s HDZ-om o statutu Mostara i rekao da Sulejman Tihić pristaje na kartografiju Mate Bobana.

"Mostar je prvi izdao Alija Izetbegović i to javno, a ovo je druga izdaja Mostara koju potpisuje njegov sin zajedno s Tihićem", kategoričan je Gojer.

Govorio je i o pismu koje je zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore uputio premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću u kojem ga precizno obavještava da ono što radi SDP predstavlja pokušaj da se policija stavi pod političku kontrolu.