BiH
37

SBiH podržava zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u na izborima

Klix.ba
Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu je na jučer održanoj 23. sjednici razmatralo zahtjev Koalicije organizacija civilnog društva 1. mart, za podršku zajedničkoj listi i usvajanju principa zajedničkog nastupa na Općim izborima 2014.godine za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine u izbornim jedinicama u entitetu Republika Srpska i za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu je pozitivno odgovorilo na ovaj zahtjev imajući u vidu interese povratnika i njihovih političkih predstavnika u Republici Srpskoj, saopćeno je iz ove stranke.

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da je i do sada u svim izbornim ciklusima predlagala i bila spremna za zajednički nastup svih probosanskohercegovački orijentisanih stranaka u Republici Srpskoj. Očekujemo da će i druge stranke kojima je poziv upućen pozitivno odgovoriti i da će biti ponuđene zajedničke multietničke liste za Opće izbore 2014.godine, kako bi se na taj način, kao osnov procesa povratka osiguralo ostvarivanje biračkog prava za sve prognane, interno raseljene osobe i izbjeglice, što će biti pokazatelj demokratskog napretka Bosne i Hercegovine i potvrda opredjeljenja sviju za izgradnju prosperitetne i funkcionalne Bosne i Hercegovine, u kojoj će biti osigurana ravnopravnost i sigurnost njenih građana na cijelom njenom prostoru", navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu je pozitivnim ocijenilo formiranje Demokratske fronte, kao novog političkog subjekta u Bosni i Hercegovini, nadajući se da će njen program i političko djelovanje doprinijeti unapređenju demokratskih odnosa u Bosni i Hercegovini i ubrzanom napretku naše države ka euroatlanskim integracijama, navode u SBiH-u.