Godina iznevjerenih očekivanja
72

FOTO / SBiH: Paljenje automobila i hakiranje stranice su mafijaške poruke

Piše: E. G.
Nedavno paljenje njihovog automobila u javnoj garaži na Koševskom brdu i hakiranje zvanične internet stranice u Stranci za BiH su ocijenili kao pucanj u demokratiju i slobodu.
Salem Halilović, generalni sekretar Stranke za BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Salem Halilović, generalni sekretar Stranke za BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Službeni automobil ove stranke je zapaljen 30. decembra u 21:20 sati. Kako je na koferenciji za medije kazao predsjednik SBiH Amer Jerlagić, nakon uviđaja je isključena mogućnost samozapaljenja i utvrđeno je da je automobil namjerno zapaljen. Osim toga, kako je kazao, u posljednje vrijeme nekoliko puta je hakirana službena internet stranica SBiH, a posljednji put se to dogodilo neposredno nakon paljenja automobila, pa se ne isključuje mogućnost da su ova dva događaja povezana.

Nakon hakiranja stranice ostavljene su i poruke koje su bile na engleskom jeziku, a glase: "Mi ne zaboravljamo" i "Mi ne opraštamo".

U SBiH su ocijenili kako oba događaja izgledaju kao poruke koje dolaze iz mafijaškog i podzemnog miljea. Također, rečeno je kako SBiH očekuje da nadležne policijske agencije otkriju počinioca, kao i nalogodavca ovih krivičnih djela, te da oni u stranci ne sumnjaju na bilo koga ko bi mogao narediti ili počiniti takvo što.

Jerlagić je upitao kome i zašto smeta SBiH: "Možda što stranka vodi računa o državnoj imovini, javnim dobrima. Ili što smo skrenuli pažnju na kriminalno prometovanje državnom imovinom?", kazao je Jerlagić.

Amer Jerlagić, predsjednik SBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amer Jerlagić, predsjednik SBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Generalni sekretar SBiH Salem Halilović se osvrnuo još jednom i na proteklu godinu koja je politički i ekonomski za BiH izgubljena. Ocijenio je da je 2012. bila teška i depresivna, godina iznevjerenih očekivanja, prije svega iznevjerenih građana.

"Politički lideri vladajućih stranaka su prevarili i međunarodnu zajednicu lažnim obećanjima", kazao je Halilović.

Bh. lideri nisu ozbiljno shvatili ni smanjenje kreditnog rejtinga, a među njima ne postoji ni konsenzus o brojnim pitanjima, između ostalog ni o evoatlantskim integracijama.

U SBiH ističu da je za njih važna stvar, koja je obilježila prošlu godinu, odluka Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, ali ističu da se, nažalost, stalo u rješavanju tog bitnog pitanja za našu zemlju.

Kada je riječ o godina pred nama, u SBiH nisu optimistični. Izrazili su sumnju da BiH sa sadašnjim vladajućim političkim strukturama može napraviti bilo kakav ozbiljan pomak ka evropskim integracijama.

"Nažalost, u ozbiljnim evropskim političkim krugovima Bosna i Hercegovina je sada neozbiljno shvaćena. Što se tiče 2013. godine, od vladajućih političara očekujemo toliku dozu ozbiljnosti da bar prestanu obećavati, a građani će se morati naoružati strpljenjem", dodao je Halilović.