BiH
0

SBiH: Ovakav budžet neće osigurati nesmetan put bih ka EU

FENA
Ovakav budžet institucija BiH za 2012. neće osigurati nesmetan put BiH ka Evropskoj uniji i udar je na rad države, stav je čelnika Stranke za BiH (SBiH).

Generalni sekretar SBiH Salem Halilović podsjetio je da međunarodna zajednica zahtijeva budžet koji će omogućiti potpuno funkcioniranje državnih institucija i napredak BiH na putu ka EU.

"Bilo bi interesantno čuti odgovor od predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije na javno hvalisanje Milorada Dodika koji kaže da što je manje budžeta za BiH manje ima i države BiH", kazao je Halilović.

Na konferenciji za novinare koja je danas održana u Centrali SBiH član Predsjedništva SBiH Sejfudin Hodžić govorio je o neuspjehu aktualnih vlasti da BiH osiguraju dobijanje MAP-a.

"BiH je dobila negativnu ocjenu jer aktuelna vlast nije na državu BiH uknjižila 69 lokacija potrebnih OSBiH. Ova zadaća postoji od 2008. i ovaj proces je Pravobranilaštvo BiH i započelo, ali ga je visoki predstavnik za BiH zaustavio. Stoga, krivac je i međunarodna zajednica", rekao je Hodžić.

Kada su u pitanju lokalni izbori u Srebrenici, SBiH smatra da će biti sve samo ne fer i legalni. Srebrenica je, kazao je potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer, do prekjučer bila sinonim za reintegraciju BiH i življenja zajedno.

"Prekjučer smo od međunarodne zajednice i visokih američkih zvaničnika SAD-a dobili poruke u stilu da bismo svi ostali iz FBiH trebali da se priključimo izboru kandidata za načelnika Srebrenice koji nije pretjerano eksponiran u negiranju genocida. To je besram međunarodne zajednice kada je u pitanju Srebrenica koja je ovim potpuno negirana kao simbol reintegrativnih procesa, povratka i stradanja ogromnog broja Bošnjaka", rekao je Gojer.

SBiH je već ranije pozvala sve probosanske stranke da se ujedine u naporima i kreiraju listu kandidata koja može parirati onim strankama u BiH koji negiraju genocid u Srebrenici.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić pozdravio je odluku PIC-a o superviziji za Brčko.

"Ova odluka uvažila je zahtjeve i FBiH i RS-a te predstavlja jedno kompromisno rješenje", kazao je Jerlagić.